Otužovací výzva? Získejte zdraví i ještě něco navíc

O věcech známých i vlastní zkušeností získaných

Patříte mezi ty, co mají ve svém programu, tom volnočasovém, rády pevné body? Nemusíme to hned nazývat tréninkovým plánem, ale jen mít v týdnu rozvržené, kdy vyrazit na kolo, do fitka, do sauny, zaplavat si. Říká se, že sportovci mají rádi režim, plán, i disciplínu. A taky pravidelnost. Tohle vše přináší několik benefitů: hodně toho stihneme, pomůže nám to překonat i občasnou lenost, logicky to časem dá i pocit úspěchu. A to není málo!

V současně době se nám tenhle životní rytmus docela rozsypal. Omezení, zavřená fitka, bazény, saunová studia. Samozřejmě, dá se z toho částečně „vykličkovat“, třeba že přijmete heslo, že není špatné počasí, ale jen špatné oblečení. Tohle je i moje pravidlo, ale taky si ráda přidávám sezónní aktivity, včetně těch regeneračních. Právě v tomto čase, kdy přichází chladnější dny a zátěž pro náš imunitní systém je tohle hýčkání nejen příjemné, ale i účinným prostředkem pro udržení zdraví.

Dobrá tedy, období bez sauny vyplníme jinak. Co třeba otužovací výzva? Proč má význam to zkusit a jaký postup zvolit, abychom nepatřily mezi 70% lidí, co to nikdy nezkusili nebo nevydrželi?  

Chlad je v budování imunity náš pomocník

Sychravé dny, výrazné ochlazení (o chřipkové epidemii nemá v tuhle chvíli smysl psát), úbytek slunečních dní – to vše je zátěž pro tělo i psychiku. Lze říct, že jde o formu stresu. Stejně tak, jak se naše tělo snaží vyrovnat se s jinými stresory, podobně je to i v případě chladu. Ten totiž můžeme využit v náš prospěch a to díky adaptačním schopnostem organismu.

Přibližně po 15 dnech se naše tělo na postupné otužování adaptuje, přirovnat to můžeme k tělesnému cvičení, které náš imunitní systém také přechodně oslabuje, ale při pravidelném působení ho naopak posiluje. Důležitá je ale pravidelnost a přiměřenost. Nesmíme to přehnat, protože jinak se stane opak toho, čeho chceme docílit a chlad na nás bude působit negativně a stresově se všemi svými důsledky.

Ranní studená sprcha změní víc, než jen zdraví

Kdo si chce vyzkoušet otužovací výzvu v tomto čase, tak úvodní fází bude sprchování studenou vodou. Vlastně její postupné ochlazování a přidávání času, který zvládnete. Na ledovou vanu nebo venkovní test si raději počkejte.

Často doporučovaný postup je nejprve sprchovat tělo několik minut teplou vodou. To rozšíří  cévy a dojde k prokrvení svalů a pokožky krví bohatou na kyslík. Pak si nastavte chladný proud vody, než začnete tělo ochlazovat 2x se zhluboka nadechněte a vydechněte a „těšte se“ z osvěžení. Zkuste stále myslet na pravidelné dýchání. Zvládli jste napoprvé 15-20 vteřin? Skvělé. Vydržte týden, pak si čas prodlužte.

Všude, a platí to i pro otužování se opakuje slovo pravidelnost. Pokud se rozhodnete přijmout otužovací výzvu, poměrně brzy začnete vnímat drobné pokroky. Skutečně. Každá vteřina i posun sprchové páčky doprava se počítá. Co je ale bonusem navíc, že si z tohoto uděláte svůj rituál. Pravidelný, který vás nestojí žádný dlouhý čas navíc. Ale hned ráno si připíšete na „svůj účet“ první úspěch. Den bude veselejší, nálada jakbysmet. A to stojí za to!

Povzbudí víc, než ranní káva a zlepší vaše pracovní nasazení

Také se vám stává, že máte po ránu problém nastartovat tělo k fungování? Jste ospalí a prvním startovačem je šálek kávy? I v tomhle vám otužovací výzva pomůže. Už jsme zmiňovaly prokrvení organismu, k tomu ještě přidáme fakt, že studená sprcha způsobuje mírné elektrické impulsy, které sahají až do periferních nervových zakončení mozku a tím zlepší jeho aktivitu.

A jak je to s tu prací? Kromě řádného prokysličení těla, které vás nabije energií je tu ještě jeden parametr. Otužováním vystoupíte ze své komfortní zóny (pravda, ti z Klubu otužilců, co pravidelně v čase vánočním plavou ve Vltavě už asi ne), trénujete si vytrvalost, pevnou vůli i trpělivost. A to se hodí i v té práci, co říkáte?

Tip DNK: Jak na to?

„Jsou různé cesty, které vedou na stejný vrchol“.

A to platí i pro otužování. Nás zaujal tento plán na 8 týdnů.

1.-5.týden začínáme teplou sprchou, chladnou prodlužuji v čase (o 10, 20, 30, 45 a 60 vteřin).
6. týden: minuta studená, teplá dle chuti, konec minuta studená
7. týden: minuta studená, minuta teplá, minuta studená
8. týden: studená…. a vše, co si sama vymyslíte

Důležitý parametr, který je dobré hlídat: dýchání, uvolnění
Hlava se nesprchuje, můžete jen obličej. Při koupání venku se pro zachování tepla nosí i čepice.

 

Zatím co já poskakuju se svou otužovací výzvou kousek za startovní čárou a velký kus cesty mě ještě čeká,naše expertka na výživu Barča už dává koupačku v rybníce. Tady jsou její postřehy…


Hlavní motivací k otužování je pevné zdraví, zkvalitnění života a posouvání vlastních hranic v ovládání těla i mysli. Tím největším motorem je můj manžel Michal Bubílek, který se otužuje už 4 roky a díky tomu není tak senzitivní na výkyvy počasí v závodech v průběhu cyklosezóny a náchylný k nachlazení.

Od mala jsem zvyklá na pravidelné saunování, ale s otužováním jsem začala asi před 3 lety a začínala jsem tzv. střídavou sprchou – teplá a studená voda.

S otužováním jsem ale přestala, protože jsem v té době kojila a bylo to pro mé tělo vysoce nekomfortní. Znovu jsem začala na konci tohoto léta, a to každodenní studenou ranní sprchou a díky tomu jsem zvládla přechod do chladnějších podzimních dní. Přidala jsem i koupání venku.

V současnosti chodím do přírodních koupališť či potoků v okolí Liberce každý den v doprovodu mého manžela. Otužování nebereme jako výzvu, kdo nejdéle vydrží ve vodě, ale řídíme se aktuálními pocity. Momentálně nám vyhovuje zhruba tří minutová výdrž ve vodě, kdy jsme absolutně v klidu a soustředíme se pouze na vlastní dech, na tvz. vědomé dýchání.

Vyhovuje nám teplá čepice a dlaně nad vodou. Po koupání se dobře osušíme, teple oblékneme, napijeme se teplého čaje a následuje zahřátí v podobě rozcvičky, rychlé chůze a jízdy na kole zpět domů.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková