Jde to i jinak-díl 15. Domácí bagel

Vyzkoušejte s námi krále (nejen) snídaní , který vládne nejen v New Yorku

Bagel je Newyorčan, ale dávno expandoval za hranice Manhattanu a stal se globálním hitem. Je kulatý, lesklý a hutný, ale přesto příjemný a nedrobí. Ideální parťák na snídani, brunch, lehký oběd či večeři. Málokdo možná tuší, že základ bagelu tvoří kynuté těsto, které se nejprve vaří a pak peče, ale zvládnete si jednoduše připravit i doma. A pozor, voda, ve které se bagely vaří, musí být sladká. Přesto se nejedná o sladké pečivo, je spíše univerzální.

A jak ho má Newyorčan nejraději? Ta nejklasičtější klasika je čerstvý bagel s krémovým sýrem, plátky uzeného lososa a snítkou kopru. Skvělý je také jako příloha k polévce, salátu, s pomazánkou, k míchaným vajíčkům či s burákovým máslem a džemem, v klasické americké variantě.

Připravily jsme si tento týden pro vás pečící výzvu: upečte si doma bagel, krále snídaní nejen v New Yorku. Pandemie Covidu se bohužel opakuje, posun času zas krátí den, což nám nahrává vyzkoušet třeba nějaký z nových receptů. Překvapíte své blízké domácím bagelem?


Suroviny:

  • ½ kostky čerstvého droždí či 7 g sušeného droždí
  • 1 ČL třtinového cukru
  • 500 g hladké špaldové mouky či hladká pšeničná mouka
  • 2 ČL mořské soli
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 PL mléka
  • hrst sezamových semínek

Postup:

 

  • Nejprve si připravíme kvásek: v míse rozmícháme droždí s cukrem, lžící mouky a s trochou vlažné vody. Necháme zhruba 5 minut vzejít v teple.
  • Pak přidáme vlažnou vodu, sůl a postupně mouku, až vznikne těsto, které pečlivě hněteme vařečkou a necháme ho asi hodinu kynout v teple.
  • Vykynuté těsto si ještě pomoučníme a přidanou mouku zapracujeme tak, aby těsto nelepilo. Pak si ho rozdělíme na 7 až 10 bochánků. Každý bochánek zploštíme, propíchneme držadlem vařečky a s bagelem na vařečce zatočíme.
  • Mezi přípravou bagelů si rozpálíme troubu na 200° C a dáme vařit hrnec s vodou, kam přidáme 3 lžíce třtinového cukru.
  • Připravené bagely necháme sklouznout do vroucí vody asi po 3 kusech, povaříme asi minutu a ve vodě je na další minutu otočíme.
  • Po vyjmutí je přesuneme na plech s pečícím papírem, potřeme povrch mlékem a posypeme sezamovým semínkem a solí nebo čím je libo.
  • Pečeme horkým vzduchem na 200° C po dobu 20 minut a na posledních zhruba 5 minut přidáme gril a pečeme dozlatova.
Bára Bubílková