Bagel je Newyorčan, ale dávno expandoval za hranice Manhattanu a stal se globálním hitem. Je kulatý, lesklý a hutný, ale přesto příjemný a nedrobí. Ideální parťák na snídani, brunch, lehký oběd či večeři. Málokdo možná tuší, že základ bagelu tvoří kynuté těsto, které se nejprve vaří a pak peče, ale zvládnete si jednoduše připravit i doma. A pozor, voda, ve které se bagely vaří, musí být sladká. Přesto se nejedná o sladké pečivo, je spíše univerzální.
A jak ho má Newyorčan nejraději? Ta nejklasičtější klasika je čerstvý bagel s krémovým sýrem, plátky uzeného lososa a snítkou kopru. Skvělý je také jako příloha k polévce, salátu, s pomazánkou, k míchaným vajíčkům či s burákovým máslem a džemem, v klasické americké variantě.
Připravily jsme si tento týden pro vás pečící výzvu: upečte si doma bagel, krále snídaní nejen v New Yorku. Pandemie Covidu se bohužel opakuje, posun času zas krátí den, což nám nahrává vyzkoušet třeba nějaký z nových receptů. Překvapíte své blízké domácím bagelem?