Krásná (nejen) do plavek #7. Sezóna červeného rybízu je tu! Proč si ji nenechat ujít?
Červený rybíz – to je přírodní pilulka pro zdraví. Vadí vám jeho kyselost? Vyzkoušejte náš recept
Reklama
Zraje nyní na zahrádkách i pultech prodejců sezónního ovoce. Klasika, co patří k našemu létu. Dostat se k čerstvému červenému rybízu, který je u nás nejrozšířenější, je momentálně snadné a proto si připomeneme jeho benefity.
Jeho konzumace podporuje nejen trávení, ale i imunitu, cévy, krvetvorbu a krásu pleti. Víte, že stačí hrst těchto červených bobulek a pokryjeme tak denní potřebu vitamínu C, který posiluje náš imunitní systém?
Nejenže je červený rybíz velmi zdravý, ale užijeme si s ním spoustu zábavy i v kuchyni. Většina z nás si asi hned vybaví rybízový koláč s drobenkou či šťávu. Z rybízu lze udělat i zavařeninu, limonádu nebo jde i zamrazit a mít tak zásoby cenného vitamínu C na celou dlouhou zimu.
Kam na něj?
Pokud nevlastníme zahrádku, rybíz lze zakoupit i na trhu, případně můžeme využít některého ze samosběrů napříč celou republikou. Stačí jen zadat do vyhledávače a vybrat ten nejbližší v okolí. Stejným způsobem pak můžeme využít nejen nejvíce oblíbené samosběry jahod, jablek, ale také třeba česneku či kořenové zeleniny.
Co s ním v kuchyni?
Natrhaný rybíz skladujeme v chladu, je totiž choulostivý, a proto ho zpracujte do 24 hodin! Z hroznů odebereme bobulky, opláchneme, zkonzumujeme čerstvý a přebytky zamrazíme nebo zpracujeme na zavařeninu. Čerstvý se hodí do smoothie, ovesné kaše, limonády, koláče, jogurtu, ale třeba i do zeleninového salátu.
Jak na jeho kyselost?
Pokud je rybíz na vás příliš kyselý nebo chcete na něj zvyknout děti, pak ho rozmačkáme s troškou jahod a polijeme medem. Lze také odšťavnit společně se sladkou hruškou a mrkvemi. Pokud nemáte odšťavňovač, pak stačí rybíz umixovat opět s hruškou na smoothie, která stáhne onu kyselou chuť rybízu.
Co umí s tělem?
díky vitaminu C posiluje obranyschopnost a chrání buňky před volnými radikály
obsahuje vitaminy skupiny B, A, železo, hořčík či rutin
přispívá ke štíhlé linii
umí tišit nervy a povzbuzovat náladu
má močopudné i očisťující účinky
podporuje trávení, krvetvorbu i pružnost cév a posiluje kardiovaskulární činnost
Rybízovo-banánový koláč
Asi nejčastěji se mezi recepty, v kterých hraje prim červený rybíz objevuje domácí koláč. Náš tip, kde ale rybíz kombinujeme s banánem a dalšími zdravými ingrediencemi, vám jistě přijde vhod jako oživení tradičního receptu.
Suroviny:
200 g hladké špaldové mouky
100 g jemných ovesných vloček
500 ml kefíru
350 g červeného rybízu
2 zralé banány
70 g rozinek
1 PL perníkového koření
sáček kypřícího prášku bez fosfátů a špetka mořské soli
Postup: Mouku promícháme s vločkami, rozmixovanými banány a ostatními surovinami. Formu vymažeme kokosovým olejem a vysypeme kokosem. Naplníme těstem a poklademe rybízem. Pečeme na 180 °C zhruba 1 hodinu. Sladíme například medem až při servírování.
Mezi rychlé a velmi zdravé občerstvení, kdy využijete červený rybíz, patří i domácí limonáda. Připravte si plátky citrónu, kuličky červeného rybízu, mátu, levanduli a vodu. Vše omyjte, smíchejte s vodou a nezapomeňtě dobře vychladit. V případě potřeby přidejte trochu třtinového cukru.
Červený rybíz také výrazně oživí chuť domácí ovesné kaše. Na jednu porci budete potřebovat 60 g ovesných vloček, 150 ml ovesného mléka, ½ banánu, hrst rybízu, mandlové lupínky a na doslazení med. Ovesné vločky vaříme v mléce společně s rozmačkaným banánem a špetkou soli do zhoustnutí. Podáváme s rybízem, mandlovými lupínky a doslazujeme medem.