Fakta a mýty o DETOXU aneb vsaďte na přirozenost!

Detoxikace neboli očista organismu se stala mantrou všech, kdo chce vynahradit organismu ne zrovna šetrné zacházení během období vánočních svátků. Pojďme si dnes položit zcela zásadní otázky ohledně detoxikace…

Smyslem detoxikace není zbavit se nadbytečných kil nebo odvodnit organismus, jak si mnozí myslí. Proč tedy detoxikovat? Abychom se trvale cítili lépe. Hlavním smyslem je odstranit z těla toxické látky, které se ve velkém množství hromadí, když trávíme život sedavým způsobem, nevhodně se stravujeme, přecházíme virózy a nemoci, trpíme civilizačními chorobami nebo se nadměrně stresujeme… 

Detoxikace organismus nejen pročistí, ale především vpraví do žil novou energii, dokáže navést imunitní systém na správnou cestu a podpoří činnosti lymfatického systému.

b

KTERÉ detoxikace lžou?

Detoxikačních metod existuje celá řada. Na sklonku zimy je slovo „detox“ oblíbené slovo marketérů propagující předražené doplňky stravy a očistné či redukční programy. Pamatujte, že důkladná detoxikace se nespokojí s kúrou na několik málo dní.

  • Celerový detox

Mezi takové populární detoxy, které rozhodně nezkoušejte, patří tzv. „celerový detox“. Bohužel pití odšťaveného řapíkatého celeru vás nezhubne ani nemá zázračné účinky, jak uvádí autor této myšlenky Anthony Williams.
Celerová šťáva obsahuje maximálně vodu a vitaminy, které v podobném množství najdeme i v jiné zelenině či ovoci.
b

  • Citronová voda

Další oblíbený ranní rituál spojovaný s detoxikací, nastartováním metabolismu a snadnějším hubnutím je pití tzv. „citronové šťávy v teplé vodě nalačno“. Přirozené pH žaludečních šťáv je dokonce kyselejší než citronová šťáva. Pokud se jedná o váš ranní rituál, po kterém se cítíte lépe, pak pijte teplou vodu s citronem i nadále, ale nepočítejte s očistou či snadnějším hubnutím.

KTERÁ metoda je ta správná?

Detoxikace zdarma po celý rok? Věřte, že existuje! Nemáte-li zdravotní problémy a všechny orgány jsou na svém místě, můžete si pogratulovat. Ušetříte spoustu peněz, protože žádné výrobky na detoxikaci nepotřebujete. Žádné doplňky stravy ani stravovací omezení nejsou postaveny na seriózních vědeckých základech. 

Toxinů z okolního prostředí se tělo zbavuje v té nejvyšší možné míře samo a nečeká, až se rozhodneme třeba pro týdenní očistu zeleninovou šťávou.

Kůže, plíce, ledviny, játra a celý trávicí trakt jsou továrny na detoxikaci organismu. Kromě toho je náš organismus velká čistička, která pracuje čtyřiadvacet hodin denně po sedm dní v týdnu. Budeme-li přemýšlet o způsobu svého životního stylu včetně stravování nejen na Nový rok, ale po celý rok, pak podpoříme činnosti svého organismu v maximální možné míře. Žádná detoxikační dieta ani doplňky stravy nezvrátí celoroční zanedbávání fyzické aktivity, konzumaci smažených pokrmů nebo sladkých potravin či alkoholu.

A jaké jsou PŘIROZENÉ detoxikační tipy?

Šlápněte na brzdu, nikoli na plyn. Ikdyž je třeba po Vánocích zkrotit svůj žaludek, obloukem se vyhněte komerčním lákadlům na detoxikaci ve formě pilulek či zázračných kúr, které jsou pro organismus spíš další přítěží a stresem. Chcete-li se cítit lépe a podpořit přirozené detoxikační procesy těla, vyzkoušejte naše tipy.

Zahřejte se. Podle ajurvédy dáváme v zimě přednost tepelně upravenému před syrovými potravinami.

Hlídejte si pitný režim. V zimním období se zaměřte převážně na pití čaje, zeleninových vývarů (viz dnešní recept) a žádný alkohol.

Doplňujte dávky vitamínů. Zvyšte konzumaci zejména sezónní zeleniny, sáhněte ideálně po kvašené zelenině.

Dopřejte si digitální detox. Dovolte si častěji „odpojit“ a dopřejte si lymfatické a ájurvédské masáže či bylinné koupele místo žití virtuální reality.

Zeleninový vývar

V zimě popíjíme zeleninový vývar mezi 17. – 19. hodinou, kdy je podle čínské medicíny čas ledvin (výše zmíněný detoxikační orgán). Takový vývar ledviny vyživuje a dodává mnoho sil. Nevadí, pokud nestíháme připravit vývar ve všední dny, ale dopřávejme si ho alespoň o víkendu. 

Suroviny:

  • 0,5 kg (bio) zeleniny: mrkev, celer, petržel, cibule a dle dostupnosti pórek, zelí, fenykl, kedlubna či kadeřávek
  • kousek zázvoru a mořské řasy wakame
  • 1,5 l studené vody

Postup: Zeleninu nakrájíme na malé kostičky a zalejeme studenou neosolenou vodou. V zimě přidáváme kousek řasy a zázvor. Přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum a vývar necháme asi hodinu táhnout. Tímto způsobem se do vody vyvaří nejen chutě, ale i mnoho minerálních látek a vitamínů.

Zeleninový vývar pomůže i v případě, že tělo odvykáme od průmyslové stravy a nadbytku cukru. Můžeme ho samozřejmě popíjet i ráno či během dne, kdy doplní tělu minerální látky a přirozené cukry. Tím nám pomůže zbavit se chuti na sladké a cítit se tak ve větší rovnováze.

Bára Bubílková