„RUTINA“ s DNK

Nový nekonečný seriál začíná. Buďte jeho součástí!

To, že zařazujeme posilování do své zimní přípravy, je standardní. Ale jak to je v létě?  Většina potvrdí, že pravidelné cvičení v letním období už tak běžné není. Času málo a ten, co máme, chceme strávit v sedle svých biků. Přitom zařazení cviků na posilování tělesného jádra jednou týdně v délce pouhých 30 min nám může výrazně přispět jak naší fyzické kondici, tak celkově k lepšímu výkonu.

Pravidelné posilování tělesného jádra má přínos jak pro „profíka“, tak i pro „hobby jezdce“. Silné a zpevněné svaly totiž mnohem lépe pracují během zátěže, přičemž nehraje roli to, zda jedete v sedle po asfaltu nebo rozbité lesní cestě s kořeny. Dnešní technické vymoženosti našich biků jsou na vysoké úrovni a vývoj jde neustále vpřed. Rámy a vidlice jsou konstruované tak, aby co nejefektivněji tlumily nárazy a vibrace všeho, co se nám při jízdě postaví do cesty. Ten, kdo nepodceňuje posilování vnitřních svalů, dokáže při jízdě v terénu zapojit více svalů, a díky tomu nedochází k jednostrannému přetížení. Takový jezdec zvládne projet technické úseky s kameny a kořeny s vynaložením menšího úsilí než ten, kdo dává přednost hltání kilometrů v sedle a pravidelné posilování do tréninkového plánu nezařazuje. Ušetřené síly se pak hodí, třeba i v důležitých momentech závodu, kdy se rozdávají karty. No a mít trumfy na své straně, se hodí.

To je důvod, proč se profesionální cyklisté a cyklistky věnují posilování a zpevňování svého vnitřního svalstva i v závodním období. Stačí shlédnout sociální sítě, kde hvězdy jako je Nino Schurter, Jolanda Neff nebo Pauline Ferrand-Prévot, na svých veřejných profilech prezentují fanouškům obrázky z posiloven, ze svých domovů, zahrad a jiných atraktivních míst, kde zpevňují svá těla. Ano, cvičit se dá kdekoliv a nepotřebujete žádné drahé posilovací stroje. Stačí pouze podložka a pro zpestření nafukovací míč či posilovací kolečko.

Elitní kanadská bikerka Emily Betty představuje svou top pětku core cviků, my začneme trochu volněji…

Cyklosezóna se rozjíždí, takže ideální čas začít na sobě makat a udělat něco pro své zdraví. Abychom vám to usnadnily a podpořily vaše snažení, spouštíme na stránkách DNK seriál s příznačným názvem RUTINA. Budete tu nacházet cviky, které jsou vhodné nejen pro cyklistky, ale pro všechny sportující ženy, kterým záleží na jejich těle.  Cvičení by se mělo pro Vás stát samozřejmostí, ideálně denní rutinou. Stejně jako ranní vstávání, absolvování hygieny, tak i cvičení by mělo být součástí vašich denních aktivit. Jinými slovy rutinní záležitostí.

A začínáme už zítra!

.

Autor: Lucie Hamanová

Lucie Hamanová