Bikepark Kálnica – zapište si do kalendáře teď i za rok

Birell Bikefest Kálnica je největší „bikový“ festival na Slovensku. Pro českou cyklistickou veřejnost dosud zcela neobjevený. Letos s účastí jedné DNK. Přinášíme vám report z téhle neskutečně vyladěné akcičky. A zároveň jasný tip na jeden prázdninový víkend!

Třídenní mountainbikové paráda probíhá v tradičním a zároveň neokoukatelném Bike Parku Kálnica. V řeči časomíry je to z Brna pouhá hodinka a půl jízdy autem. Bikefest nabízí prezentaci produktů od 50 vystavovatelů. Vyšperkované stroje. Nablýskané komponenty, fešácké „hadříky“. Zkrátka vše, co je s dvěma koly a širokými řidítky v symbióze. Včetně možnosti na vlastní očko zhlédnout a „procvakat si“ nové Shimano XTR 1×12 s kazetou 10-51 zubů.

Zdolat uličku stánků s „cyklohračičkami“ v rovnoměrném tempu bylo nemožné. Nebylo čtverečního metru, kde by vaše „bikové“ oko něco neoslovilo. Nebylo stánku, který by postrádal své fanoušky. Nebylo neprovětraného bicyklu na místním kopci s pestrou paletou tratí pro různé „bikové“ disciplíny. Ráno stánky ve znamení „full“ a přes den „empty“. Na místě nebo rezervace předem. Výběr ze 400 testovacích bicyklů různých kategorií, značek a cenových relací. Namátkově z nabídky Kálnicového menu: Stroje BMC, Canyon, Kona, Kellys, Lapierre, Liv, Orbea, Santa Cruz, Cruz, Scott, Specialized,…  Neříkejte, že byste si nevybraly? Milé dámy, pokud jste dobré v plánování a taktika se strategií vám nejsou cizí, mohly jste prodloužený víkend probajkovat s různými gigoly bikového světa. Konkrétními biketestovacími okruhy byly XC okruh, osm sjezdových a freeride tratí, fourcross a dual slalomová trať. Blblo se zkrátka všude.

9036F70B-6B25-42F5-B079-BC6E0599D372

Energie se doplňovala v místních gastronomických okénkách. Iontové a jiné druhy nápojů tekly proudem. Živé koncerty, letní kino plné nadupaných bikerských filmů a pro ty nejmenší „ridery“dětská zóna otevřená po celou dobu festivalu. Dětskému fesťáčku šéfoval sympatický moderátor s vytříbenou hudbou. V nabídce byla bicyklová překážková dráha, půjčovna strojů, dechberoucí  závod v pumptracku, coolového bikerské tetování a další atraktivní aktivity.

554BEAF7-B54E-4C73-A4DF-73F987A41442

Myslelo se i na závoďáky. Třídenní závodní program čítal seznam 11 cyklistických disciplín. Páteční program poznamenal přívalový déšť. Kdo byl v mládí aktivní, dovede si představit festivalou atmosféru v mokré variantě. Pumptrack představoval tak trochu warm-up před večerním Dual Pamptrackem.  Noční XC Eliminator, intenzivní 500 m dlouhá vyjížďka se strmým výjezdem, trochou dřevěných překážek, kluzkou klopenkou, hravým slalomem a pár skoky. Tratě sjízdné s velkou opatrností. Dokonalé bahenní lázně. Podmínky se zdály pořadatelům tak přísné, že zrušily rozjížďky. Z kvalifikace rovnou do finále. Vzhledem k tomu, že tuto změnu nepostřehli ani rozhodčí na startovní lajně, našli se jezdci, co v kvalifikaci pošetřili, avšak šanci, ukázat své síly, už nedostali. Poměr ujetých závodních metrů byl ve značném nepoměru v množství bahna na závodních strojích.

CD9DDCAF-46F8-49E1-9A59-62010BC7EE6B

Sobota ve znamení slunka. Teploty začínaly „numero“ 3. Vysychání jezdeckých stop a hledání stínu. Na programu Enduro Race. Oblíbená disciplína. Letos součástí středoevropské enduro série. Délka okruhu 25 km. Celkem šest měřených RS v délce 7 km. Výraznou českou stopu zde zanechal stříbrný Michal Prokop. Hodinku po poledni extrémní XC výšlap. Na rozpálené louce v Bike Parku pekelná jízda. Celých 500 m stále „hore“. Na plné otáčky. Bez možnosti si orazit. V odpoledních hodinách Slopestyle FMB World Tour. Vrcholová třešnička letošního festivalu. Kálnická trať svými parametry právem zapadla do světové série. Souboje špičkových evropských jezdců. Vysoké skoky. Nepochopitelné letecké kreace. Vyhlášení nejlepšího triku. Pecková hudba. Zkrátka labůžo pro bikerské srdíčko. Den zakončuje noční Dual Slalom. Souboj o statut „Krále kopce“ na 300 m dlouhé trati. 

Neděle, ještě větší teplotní peklo. Stín byl vyhledávaným zbožím. Na první pohled se mravenci na strojích, v přilbách a s chrániči na kopci ještě rozmnožili. Vedle toho odstartoval Bikefest Marathon. Nabídl švihání na tratích s délkami 49 km, 23 km. Poctivé stoupání do místních brdečků zajistilo nastoupané metry. Odměnou byl hravý singlík po hravém hřebeni s pádem do Kálnice. Pro pohodáře byl připraven rovinatý rodinný okruh s úctyhodnou délkou 6 km. O závěr festivalu se postaral Downhill Race. Královská cyklistická disciplín o titul Krále Kálnického lesa. Někdo jezdí ladit tríčky do ciziny a někdo je může vyladit právě v Kálnici. Airbag Jump. Velký nafukovací airbag pro trénink nových kousků s bezpečným dopadem a těmi nejnadupanějšími triky.  

33751459_1682566331857157_6304240751840591872_n

Kellys Bike Ranch Team chuť kálnicovského „bikování“ už ochutnal. Jeho členka Hanka Turynová si přivezla z Bikefestu zlatou placku z extrémního výšlapu a bronzová umístění ze sprintu a marathonu. Díky tomu obohatila sbírku úspěchů týmových kolegů, kteří startovali ve stejných disciplínách. Čeští jezdci navíc doslova opanovali nedělní marathonské klání.

Na téhle akci si našel každý to své. Ať už v podobě „BIKE“ nebo „FEST“.  Ale zážitky nejsou propojeny jen s festivalem. Vzhledem k dobré dojezdové vzdálenosti z naší domoviny se vyplatí vyrazit na vlastní víkend. 

Bikepark v Kálnici je otevřen 8 měsíců v roce (od března do října), návštěvníkům nabízí 18 tratí, můžete tu vyzkoušet 14 mtb disciplín. Navíc část bikeparku je osvětlená, tak umožňuje poježdění i ve večerních hodinách. 

Info o provozu najdete na: bikecentrumkalnica.sk

 

Lucie Hamanová