Voda, pivo, víno-nezbytné a oblíbené letní tekutiny. Kdy ano a kdy už škodí?

Užitečné tipy a rady, které byste měla znát…

 

Léto je v plném proudu, a právě v horkých dnech je pitný režim jedna z důležitých věcí, na které bychom neměli zapomínat. A pokud k běžnému životu přidáváme sportovní aktivity, platí to dvojnásob. Nejen pohybem ale naplňujeme prázdninový čas, rádi využíváme dlouhé letní večery k posezení s přáteli, grilováním, relaxem se sklenkou vína nebo piva. Jsou i tyto tekutiny přínosné? Kdy a v jakém množství nám, sportovcům, nevadí?

voda na kole

Voda

Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Tvoří asi 60 % lidského těla a má na starost mnoho důležitých funkcí, včetně udržení stálé tělesné teploty a ochranu organismu před přehřátím. Proto je voda i základem pro pitný režim při sportu, zejména, pokud se jedná o dlouhodobou zátěž. Nemusíte tedy nutně mít všechny vodní rezervoáry naplněné iontovými nápoji. Alespoň jedna cyklolahev s vodou (pro koho je „těžká“ do žaludku, nahradí neperlivou minerálku) je zároveň i praktická, při letním vedru jí můžete nastříkat skrz helmu na hlavu nebo na obličej.

Při svých sportovních aktivitách nečekejte až na pocit žízně jako signál k napití. To už je pozdě, v tu chvíli už tělo nemůže podávat standardní výkon, přichází poruchy soustředění, ospalost, tělo potřebuje čas na zotavení.

Denně bychom měly vypít minimálně 1,5–2 litry tekutin, jako základ lze vzít i propočet, kdy na 10 kilogramů váhy je třeba doplnit 0,3 litru tekutiny. Toto číslo ale nezohledňuje sportovní aktivity. Při nich je dobré se zavodnit ještě před sportem, 2-3 dcl vody je ideální množství. Pak dle možností zhruba po 20 minutách přijmout další 1-1,5 dcl tekutiny.

Tip DNK: nastartujte svůj den sklenicí vody. Tělo je i po nočním spánku v mírném vodním deficitu.

407656-top_foto1-kvbrs

Víno

Zdravotní účinky vína jsou častým tématem nejen odborných médií. Deci denně nebo jednou za čas při společenské události třeba i lahvinku a pak zas alkoholový půst? Většina se přiklání ke konzumaci v přiměřeném množství, z dietologického hlediska je víno dokonce vhodnější než pivo. Není žádným tajemstvím, že víno má pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém. Na druhou stranu, podporuje chuť k jídlu a tím, že ho pijeme večer se dostáváme do rizika nárůstu váhy.

Vždy volte raději suché víno a ke každé skleničce vypijte současně i stejné množství vody. Tím jednak zabráníte nežádoucí dehydrataci, zároveň je téměř jisté, že za jeden letní večer vypijete celkově menší množství alkoholu. Stále se sklenkou v ruce se přitom nebudete ve společnosti cítit vytěsněná a naopak tak získáte kontrolu nad svým příjmem, energetickým i alkoholovým.

Pivo

Pivo

Pozitivních vlastností na naše zdraví má pivo hned několik. Z těch nejvýznamnějších je obsah velkého množství vitamínů B a vysoké množství vlákniny, které je dobré pro zažívací trakt. Pivo prý také pomáhá udržet zdravé žíly a kosti. Jedna německá studie dokonce prokázala, že pravidelné pití piva zvyšuje obranyschopnost a prudce snižuje riziko infekcí. Tajemství tkví v polyfenolových složkách v pivu, které mají výrazné anitoxidační  a protizánětlivé účinky. Obzvláště ten, kdo podniká vyčerpávající aktivity (maratonské závody), si výkonem oslabuje imunitu, je tedy nasnadě pivo k posílení obranyschopnosti využít. 

Je tu jedno „ale“…němečtí vědci doporučují pít pivo nealkoholické, protože pro sportovní výkon je pravidelná konzumace alkoholu optimální. Z toho vychází jediné, pokud potřebujete pít pivo pravidelně a jedno „malé“ vám nestačí, najděte si některé „svoje z široké nabídky nealkoholických.

Nikdy ne hned po sportu! Po zátěži máme ve svalech kyselinu mléčnou, volné radikály a tělo potřebuje mít fázi odpočinku a také čas se s těmito zplodinami vypořádat. Jedním z důležitých orgánů, které se na očistě podílejí jsou játra. Proto je zásadní chyba zatížit je v tuto chvíli odbouráváním alkoholu. Tělo totiž detekuje „nebezpečí“ toxinů a vyhodnotí jako více nebezpečný alkohol než kyselinu mléčnou. Ta zůstane ve svalech, dojde k místnímu překyselení a prodlouží se doba regenerace. Z toho tedy vyplývá, ano, jedno pivo na chuť, ale minimálně hodinu po zátěži.

Tip DNK: Když zahánět žízeň pivem, tak kvasnicovým nebo nefiltrovaným. Ty obsahují nejvíc vitaminu B. Pít s chutí a bez výčitek! To platí i pro hříšný den, kdy jsme spořádaly tučné a těžce stravitelné jídlo. V tu chvíli je pivo vítaným pomocníkem na dobré trávení.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková