Jak přežít podzimní chlad? 5 nezbytností, které vám zpříjemní jízdu

Jízda v barevném podzimu stojí za to. Jak vyzrát na změny teplot? Známe prověřené tipy, co si do podzimní výbavy pořídit… A pozor, rozhodně nemusíte sáhnout hluboko do peněženky!

Babí léto je definitivně pryč a podzim ukazuje svou druhou a trochu méně vlídnou tvář. Kdo však propadl cyklistice, nenechá se chladnějším a větrnějším počasím odradit. Stačí se na chladný vítr, změny počasí, mlhu a mnohdy poměrně významné teplotní rozdíly během dne dobře obléci. Dnes vám dáme několik tipů na podzimní vychytávky, které vám jízdu zpříjemní a také rozhodně nezruinují vaší peněženku.

Čelenky, čepky, nákrčníky

čelenka had

Začneme hezky od hlavy. Málo kdo je tak otužilý, aby v chladnějších dnech nepociťoval nepříjemný pocit studených uší, čela a spánků. Proto rozhodně sáhněte po čelence, tenké čepičce nebo multifunkčním šátku, který vám zároveň může zakrýt i týl.

Kdo je hodně zimomřivý, vyráží na vyjížďky i s tenkým nákrčníkem. Tyhle drobotiny mají výhodu, že si je snadno složíte do kapsy u dresu, zároveň mohou pomoci jako nouzové řešení nečekaných, přesto nijak výjimečných situací. Například poslouží jako vrstva navíc na podbřišek, když vás v těchto citlivých partiích prochladí studený vítr a jste krok od prostydnutí močových cest.

Funkčním tričkem to začíná

detail craft

Vrstvení je základ, stejně tak i volba toho správného spodního trička. Čas bavlny je dávno zapomenut, funkce první vrstvy je nesmírně důležitá: odvede pot do druhé vrstvy a kůži od vlhka izoluje. Kdo sleduje trendy ví, že se vyplatí pečlivě vybírat i v nabídce právě spodních triček. Nejde jen o zvolený materiál, kdy můžete mít merino vlnu, alergici sáhnou třeba po bambusové přízi, funkční vlastnosti nabídne i polyester. Švédská značka Craft rozlišuje funkční trička nejen v závislosti na ročním období, ale také na intenzitě výkonu dané aktivity i samotného uživatele. Dobrá volba spodní vrstvy vám odpustí třeba kompromis výběru té druhé.

Jako druhou vrstvu můžete využít zateplený dres, nebo krátký v kombinaci s rukávy. Opět jsou v nabídce zateplené, s jemným chloupkem nebo dokonce voděodolné, ty nabízí například česká značka Kalas.

výřez bunda rameno

Jako třetí, ochranná vrstva je velmi praktická bunda s odepínacími rukávy, která v případě oteplení rázem nabídne jen vestu. Tuto užitečnou funkci mají už i běžné větrovky, kdo přemýšlí o celoročním ježdění, určitě se vyplatí investovat do sofistikovanějšího modelu, s windstopperovou membránou.

Volné nebo klasické cyklokraťasy? Kombinujte.. 

noha shark

Stejnou pozornost jako horní části těla věnujeme i nohám. I tady se můžete „vyřádit“ v různém kombinování a vrstvení. Trend volných kraťasů tepelný nabízí komfort pro ženské, často problematické, partie-podbřišek, močový měchýř a ledviny. Po tyto volné kalhoty si můžete vzít své standardní tříčtvrťáky nebo krátké a doplnit zateplenými návleky na kolena. Když tento set doplníte vyššími ponožkami, malá odhalená část vašeho lýtka vám prochladnutí rozhodně nezpůsobí, naopak bude fungovat jako přirozená termoregulace.

Kdo ctí klasické kraťasy, máme prověřený tip na zateplený a nepromokavý model z dílny již zmiňovaného českého výrobce Kalas. Jde o cyklokraťasy Shark, které jsou ze speciální pružné pleteniny, takže jsou prodyšné, ale zároveň odolné proti větru i vodě. Když k nim obléknete dres a návleky z materiálu Rainmem, budete vybavené i do největšího marastu.

Návleky: na kolena, na špičky, na boty

reflex

Samostatnou kapitolu tvoří ochrana nohou. Pokud je sucho, stačí většinou obléci silnější ponožky nejlépe s obsahem merino vlny. Na silnici se pak hodí malé návleky na špičky bot. Pokud je ale mokro, tak na silnici rozhodně používejte návleky přes boty.

Do terénu je to s návleky složitější, ty se hodí, pouze když víte, že nikde kolo nepotlačíte. V opačném případě nebudou mít dlouhou životnost, zejména na kamenitém podkladu se snadno poškodí. Proto do terénu doporučujeme teplejší tretry, nemusí být ještě zimní, ale například endurové modely nabídnou větší odolnost proti vodě i tepelný komfort, než lehké závodní XC modely.

Světla, reflexní pásky, doplňky

P1042290
Rukávy, kolenní i dlouhé návleky a samozřejmě i rukavice dostanete v různých materiálech a podle toho nabídnou i tepelný komfort. Samozřejmě ideální jsou ty reflexní, obzvlášť pokud vyrážíte na kolo po práci, když už začíná být šero.

Mezi užitečné pomocníky pro podzimní vyjížďky samozřejmě patří i světla a drobné reflexní doplňky. Naštěstí už jsou tyto produkty k sehnání v širokém cenovém spektru a tedy ty základní i dostupné úplně každému. O světlech i reflexních doplňcích jsme psali dříve, můžete se na naše tipy znovu podívat.

Věcí, které řešíme v rámci podzimní výbavy je víc, patří sem blatníky, vhodné pláště na kolo, což je další téma, kterému se budeme věnovat příště.

Podzimní vyjížďky v pestrobarevné krajině patří k těm nejhezčím, ať svítí sluníčko nebo je sychravý den. Užijte si i díky dobře zvolenému oblečení.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková