RECEPT DNK. Mandarinky v hořké čokoládě s mořskou solí

Nepečené, superzdravé, s překvapivou kombinací chutí…

Že místo pečení cukroví raději trénujete a neponocujete? Nebo Vás pečení příliš nebaví a to kupované cukroví Vám nechutná? Ale Vánoce jsou za dveřmi, tak co s tím? Připravila jsem pro Vás tentokrát speciální zdravé a rychlé cukroví, které poteší nejen Vaše oči, ale i „přeplácaný“ vánoční žaludek. Na přípravu budete potřebovat pouze 3 suroviny, několik minut a je hotovo! Navíc mám pro Vás tip na dárek či suvenýr, který si můžete přivést z jarního soustředění na Mallorce. Jdeme na to!

Co budete potřebovat?

  • 3 mandarinky
  • 100 g čokoláda na vaření (např. Lidl 52 % kakaa)
  • pár špetek pravé mořské soli (např. Flor de Sal)

 

Proč Flor de Sal?
Z jarního soustředění na Mallorce si nezapomeňte přivést „královnu solí“-Flor de Sal nebo-li Solný květ!
Flor de Sal je nesmírně zdravá, protože se sbírá ručně, suší na slunci. Je velmi chutná a používá se v závěru vaření nebo k dochucení již hotových pokrmů.

Postup: mandarinky oloupeme a rozdělíme na měsíčky. Na mírném ohni pozvolna rozpustíme v menším kastrolu čokoládu na vaření. Pozor, ráda se připaluje! Pak už jen namáčíme půlky mandarinkového měsíčku a zlehka je posypeme mořskou solí.
Ozdobené mandarinky nedávejte ztuhnout do ledničky, snadno se vysuší. Doporučuji nechat zaschnout cca 1 hodinu jen na vzduchu při pokojové teplotě.

Zdravá sůl existuje!

Většina solí na trhu je rafinovaných, a to i těch mořských. Jsou sbírány mechanicky buldozery, běleny, vysoušeny, doplňovány chemickými aditivy a tím jsou zbaveny přirozených minerálních látek a živin. Ta pravá mořská sůl vzniká v solných zahradách díky působení slunce a větru. Ruční sběr mořské soli, na rozdíl od jejího průmyslového získávání, umožňuje soli zachovat si všechny cenné minerály a stopové prvky.
Zdravá sůl existuje! Nerafinovaná mořská sůl (např. výše zmiňovaná Flor de Sal) obsahuje 92 základních nezbytných minerálů (hořčík, draslík, vápník, atd.), které se nacházejí v moři. Navíc je obsah chloridu sodného velmi nízký, a právě proto je vhodná i pro lidi, kteří mají vysoký krevní tlak či kardiovaskulární choroby. Průmyslově rafinovaná sůl naproti té přírodní obsahuje pouze 2 minerály, a to uměle přidané. 

Pravá přírodní mořská sůl nabývá po rozpuštění v těle podobu mořské vody, která je podobná lidským tělesným tekutinám, a právě proto podporuje zdravé funkce v organismu. Chemicky ošetřená rafinovaná stolní sůl už není podobná našim tělním tekutinám, proto tělo mnohem více zatěžuje a ono její přebytky velmi špatně odbourává. Přebytek soli v těle může způsobit zadržování tuků v krvi, zadržování tekutin, ledvinové potíže, vysoký krevní tlak a také se podílí na vzniku celulitidy a znesnadňuje hubnutí. 

Jak omezit nezdravou sůl? Přejděte na přírodní nerafinovanou sůl, kterou tělo snadněji odbourává. Omezte polotovary, uzeniny, slané pochutiny a instantní pokrmy. Omezte dosolování na talíři a na dochucování používejte hodně bylinek. Jestliže konzumujete mnoho rafinovaného cukru a alkoholu, vaše tělo instinktivně vyžaduje více soli. Snížíte-li jejich konzumaci, snadněji omezíte i solení a tělu velmi prospěje omezení obojího. A kolik soli jíst? Doporučená maximální denní dávka u nás představuje 5-6 g, a to je cca 1 čajová lžička.

Autor: Barbora Bubílková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková