Letní super recept: Mango-avokádový salát

Teplé dny a saláty, tak tohle letní kombo k sobě prostě nerozlučně patří!


Nebojte se vybočit při chystání letních salátů ze zajetých kolejí. Regály v obchodech se zeleninou a ovocem nyní překypují čerstvostí, barevností a hlavně zralostí jednotlivých druhů.  Je škoda kupovat stále dokola okurku a papriku a nudně vše přikrojit na talíř jako zeleninovou přílohu.  Zkuste se trochu porozhlédnout a hned vedle své „tradiční“ zeleniny sáhněte po méně tradičních druzích jako je avokádo, mango, cherry rajčátka, limetka a z čerstvých bylinek po koriandru. Vše pak stačí jen pokrájet, smíchat, lehce dochutit a salát plný neuvěřitelných chutí je na světě. Je velmi svěží a svými krásnými barvami oživí každé jídlo.

V grilovací sezóně se výborně hodí s masu, dodá totiž úžasně sladkou chuť, a to pak už není třeba jíst ani žádné pečivo. My si ale dnes k tomuto netradičnímu salátu připravíme a představíme quinou – obilovinu, která pro své výjimečné výživové vlastnosti umí nahradit i maso. Tento salát s quinoou je pak i výborná volba pokrmu jak po tréninku, tak po závodě.

Suroviny na 2 porce

  • 1 zralé avokádo
  • 1 zralé mango
  • 100 g cherry rajčátek
  • 1 pl olivového oleje
  • ½ ks limetky
  • 1 hrstka čerstvého koriandru
  • 1 špetka mořské soli

Postup

  • Zralé avokádo (měkké na pohmat) rozkrojíme napůl, odstraníme pecku, dužinu vydlabeme polévkovou lžicí a nakrájíme na kostičky.
  • Poté oloupeme mango, nakrájíme na stejně velké kousky jako avokádo a pokrájíme i cherry rajčátka.
  • V míse smícháme avokádo, mango, rajčátka a nadrobno nasekaný koriandr. Dochutíme olivovým olejem, limetkovou šťávou a solí.

Příprava Quinoy  (2 porce)

  • 160 g quinoy
  • 1 ks citrón
  • 500 ml vody
  • 2 špetky mořské soli

 

Postup

  • Quinou nasypeme do hrnce, zalijeme 500 ml vody, přidáme šťávu z citrónu a trochu soli. Přivedeme k varu, snížíme plamen a potom necháme povařit asi 15 minut, dokud se nevstřebá všechna voda.
  • Takto připravená quinoa vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 3 dny.

Co možná (ne) víte o Quinoe?

Quinoa neboli merlík chilský v posledních letech zažívá na talířích průlom, protože nejen úžasně chutná, ale má hlavně blahodárný vliv na naše tělo a často se také nazývá superobilninou budoucnosti. Quinoa je přitom starodávná obilovina pěstovaná v jihoamerických Andách, kde tvořila základ jídelníčku Inků. Je vhodná pro sportovce, vegetariány, děti a kojící maminky, protože jednou z nejlepších vlastností quinoy je její výživová hodnota.

Je to úplná proteinová bomba, což je u rostlinných produktů spíše výjimkou. Oproti rýži nebo pšenici je výjimečná tím, že obsahuje všech osm základních aminokyselin, stejně jako veškeré potraviny živočišného původu, ale ve srovnání s živočišnými zdroji bílkovin je quinoa snadno stravitelná díky nízkému obsahu tuků, kalorií a je bez lepku. Společně s jejím vysokým obsahem vlákniny získáte potravinu, která funguje jako výborný regulátor cukru v krvi, což je zásadní pro prevenci chorob. Je navíc protizánětlivá a pyšní se širokou škálou vitaminů a minerálů, jako je vápník, železo, fosfor, vitaminy skupiny B a E, draslík a zinek, které jsou nezbytné jak pro zdravé kosti a svaly, tak pro energii a výkon.

Existuje několik druhů: bílá quinoa, červená quinoa a černá quinoa, a dokonce i mouka z quinoy. Každý druh má trošku jinou chuť a texturu. Zrnka quinoy připomínají tvarem něco mezi sezamem a jáhlami a po uvaření má každé zrnko kolem sebe „ocásek“ – klíček. Další předností je její rychlá příprava. Quinoa má lehce oříškovou chuť a pro svou konzistenci je někdy nazývána i vegetariánským kaviárem. Mouka z quinoy se pro běžné pečení příliš nehodí, ale pro zlepšení nutričních vlastností ji můžete přidávat k jiné mouce například do muffinů či palačinek. Samotná quinoa má pak podobné využití jako bílá rýže, kuskus či bulgur. Hodí se jako zavářka do polévek, do rizot či salátů. Je dobrá také jako sytá sladká snídaně, kdy uvařenou a vychladlou quinou smícháte s ořechy, semínky, kokosem, citronovou šťávou, sušeným ovocem a medem nebo javorovým sirupem. V průběhu vaření umí ale pohltit dost vody, a proto je dobré dodržovat tento optimální poměr, kdy na 1 díl quinoy přidáte 2 díly vody. Vaří se stejně jako rýže asi 15 minut a nechává se dojít pod pokličkou.

 Quinoa se dá snadno připravit i sehnat – v dnešní době ji najdete ve většině větších supermarketů nebo v drogeriích s potravinovými koutky. Samozřejmě se dá koupit i na internetu nebo v prodejnách zdravé výživy.

Bára Bubílková