Med – kdy a jak používat, aby opravdu pomáhal? Bonusový recept: Snídaňová granola

Další zajímavý recept, ale také užitečné informace o nejpoužívanějším přírodním sladidle od naší výživové specialistky Báry…

Pokračujeme v mini seriálu o alternativních sladidlech. Dnes je v centru pozornosti med, který také hraje důležitou roli v našem receptu.

Po prázdninách zpátky do režimu. Ať pracovního, školního či stravovacího. A může vám s tím pomoci zrovna tato domácí snídaňová granola. Dobrá zpráva pro všechny – její příprava zabere jen několik málo minut a dá se z ní „žít“ celý týden. Rychlá, chutná, ale přitom zdravá a pestrá snídaně přeci jen existuje. Nevěříte? Přesvědčte se sami a granolu si také připravte. Jedna miska k snídani zalitá jogurtem s kousky ovoce vás nastartuje na celý den. Přeji dobrou chuť s touto snídaňovou granolou a příjemné čtení článku o medu, jež navazuje na předešlé díly o (ne)slazení.

Snídaňová granola

Suroviny na jednu sklenici:

  • 3 pl kokosového oleje
  • 3 pl medu
  • 2 čl mleté skořice
  • 250 g ovesných vloček
  • 100 g pekanových ořechů
  • 100 g kešu
  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g slunečnicových semínek
  • špetka mořské soli

Postup:

  • Nejprve si předehřejeme horkovzdušnou troubu na 180°C.
  • Pak nasypeme všechny ořechy a semínka do kuchyňského robotu a mixujeme tak, aby byly jen částečně rozemleté.
  • Potom si v hrnci rozpustíme kokosový olej společně s medem a skořicí.
  • Až vznikne sladká tekutina, přidáme do ní vločky, ořechovo-semínkovou směs, sůl a důkladně v hrnci promícháme.
  • Jemně lepkavou směs přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme zhruba 15 až 20 minut do zlatova.
  • Během pečení několikrát promícháme, aby se směs dobře propekla, ale nespálila.
  • Hotovou směs necháme vychladnout a skladujeme v lednici ve vzduchotěsné nádobě.
  • Granolu podáváme s jogurtem či tvarohem a s čerstvým nebo sušeným ovocem.
  • Zde je snídaňová granola smíchána s bílým jogurtem, ve kterém je rozmixované mango, doplněné o kokos, hroznové víno, čerstvé fíky a kousky manga.
    b

Tip DNK: chcete-li si připravit bezlepkovou verzi této snídaňové granoly, tak stačí nahradit ovesné vločky a použít vločky pohankové, jáhlové či bezlepkové ovesné.

MED – co je nutné o něm vědět

Med považujeme za léčivý a čistě přírodní produkt. Je to opravdu tak? Med je podle legislativy hodnotná potravina přírodního charakteru, ale na trhu se velmi liší svou kvalitou. Rozdíly jsou dány zejména původem medu, a hlavně také způsobem léčení a dokrmování včel.

Med v historii

Med používali lidé už ve všech starých kulturách – Egypťané, Asyřané i Řekové ho používali jako antibiotikum, pokapávali jím základní stavební kameny chrámů a využívali ho jako elixír mládí. U nás používali med zejména chudší vrstvy jako sladidlo až do 17. století, ale od té doby se stal univerzálním sladidlem cukr a med pouze lahůdkou či lékem.

Co obsahuje

Med je především směsí vody a dvou jednoduchých cukrů: fruktózy a glukózy, některé však obsahují i malé množství sacharózy. Květové medy obsahují více jednoduchých cukrů. Lesní med oproti tomu obsahuje více složitých cukrů a větší množství minerálních látek a stopových prvků. Obsahuje nejen organické kyseliny, zdraví prospěšné enzymy, aminokyseliny, vitamíny, ale i minerální a hormonální látky.

Pro koho je vhodný

Pro větší děti, ale i pro staré lidi a rekonvalescenty jako velmi vhodný doplněk energie, sportovce zejména před sportovním výkonem, který potřebuje rychlý vzestup energie, pro všechny při vyčerpání a oslabení, přepracování či pro ženy při menstruačních potížích.

Není vhodný pro děti do 1 roku, protože se v medu může pomnožit bakterie Clostridium botulinum, kterou střevní mikroflóra dětského organismu nedokáže zpracovat a může to vést k otravě a závažnému poškození nervového systému

Na co si dát pozor

Dávejte si pozor na kvalitu a původ medu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce pravidelně kontroluje kvalitu medu a často se objevují medy falšované nebo medy obsahující zbytky antibiotik či pesticidů, které mohou být dokonce zdravotně závadné. Objevují se ale také medy doslazované škrobovým cukrem, které jsou však obtížně detekovatelné. Za nejčastější problém se považuje nešetrné zahřívání medu, který předtím zkrystalizoval. Takový med zcela ztrácí léčebné účinky a mnoho se svých účinných látek. Objevují se i medy ředěné vodou, kdy se pak zvyšuje riziko kvašení, med je nakyslý a na hladině mívá jemné bublinky.

Co dokáže

Léčivé účinky platí pro medy pravé a nefalšované. Ten posiluje imunitu, má silné antibiotické a protizánětlivé účinky. Proto se zejména v lidovém léčitelství doporučuje při zánětech horních cest dýchacích, pomáhá při odstraňování hlenů, je skvělým prostředkem proti kašli a usnadňuje vykašlávání. Med má i dezinfekční účinky, to znamená, že pomáhá hojit rány a popáleniny. Je výborným antioxidantem a má i skvělé uklidňující účinky a je vhodný při nespavosti.  Doporučuje se při chudokrevnosti, a i v těhotenství. V neposlední řadě je i lépe stravitelný než řepný či třtinový cukr a nezvyšuje ani tolik hladinu krevního cukru.

Jak kupovat med

Nejlepší je nakupovat med v biokvalitě z geografické oblasti, ve které žijete. Dejte si pozor na medy z jiných zeměpisných pásem. Bývá na nich nápis „směs medů ze zemí EU a mimo země EU“, protože mohou být nebezpečné pro náš imunitní systém. Látky obsažené v medu jsou pro lokální populaci běžným přírodním zdrojem živin, kdežto pro populaci z odlišných podmínek může být výrazným alergenem.

Pokud máte svého známého včelaře, ověřte si, jaká léčiva včelám dává, jak med zpracovává a zda jeho včely nemají v okruhu cca 3 km nějaký zdroj škodlivých látek (např. skládka, dálnice apod.)

Můžete si vybrat různé druhy medů. Nejběžnější u nás je med řepkový, dále smíšené medy květové. Za nejlepší se považuje lesní med, který bývá zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva v míze. Nejčastěji lze koupit med smíšený, který obsahuje směs medů květových a medů lesních. Za vzácný je považován lipový med, který je velice lahodný a léčivý.

Použití v kuchyni

Med je o 25-50 % sladší než cukr, proto ho v receptech stačí používat méně než cukru. V každém případě léčivé vlastnosti se při pečení či vaření s medem ztrácejí a funguje jako běžné sladidlo, a proto se vyplatí vymýšlet takové recepty, kde se využívá co nejčastěji medu tepelně neupraveného.

Med se nemůže téměř zkazit, ale i přesto je lepší ho skladovat v uzavřeném obalu v suché, tmavé místnosti, při teplotě do 25 °C. Negativně působí přímé sluneční paprsky.A pamatujte, že při pečení se ztrácí jeho léčivé účinky a funguje pouze jako běžné doslazení.

Bára Bubílková