Co dokáže
Léčivé účinky platí pro medy pravé a nefalšované. Ten posiluje imunitu, má silné antibiotické a protizánětlivé účinky. Proto se zejména v lidovém léčitelství doporučuje při zánětech horních cest dýchacích, pomáhá při odstraňování hlenů, je skvělým prostředkem proti kašli a usnadňuje vykašlávání. Med má i dezinfekční účinky, to znamená, že pomáhá hojit rány a popáleniny. Je výborným antioxidantem a má i skvělé uklidňující účinky a je vhodný při nespavosti. Doporučuje se při chudokrevnosti, a i v těhotenství. V neposlední řadě je i lépe stravitelný než řepný či třtinový cukr a nezvyšuje ani tolik hladinu krevního cukru.
Jak kupovat med
Nejlepší je nakupovat med v biokvalitě z geografické oblasti, ve které žijete. Dejte si pozor na medy z jiných zeměpisných pásem. Bývá na nich nápis „směs medů ze zemí EU a mimo země EU“, protože mohou být nebezpečné pro náš imunitní systém. Látky obsažené v medu jsou pro lokální populaci běžným přírodním zdrojem živin, kdežto pro populaci z odlišných podmínek může být výrazným alergenem.
Pokud máte svého známého včelaře, ověřte si, jaká léčiva včelám dává, jak med zpracovává a zda jeho včely nemají v okruhu cca 3 km nějaký zdroj škodlivých látek (např. skládka, dálnice apod.)
Můžete si vybrat různé druhy medů. Nejběžnější u nás je med řepkový, dále smíšené medy květové. Za nejlepší se považuje lesní med, který bývá zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva v míze. Nejčastěji lze koupit med smíšený, který obsahuje směs medů květových a medů lesních. Za vzácný je považován lipový med, který je velice lahodný a léčivý.
Použití v kuchyni
Med je o 25-50 % sladší než cukr, proto ho v receptech stačí používat méně než cukru. V každém případě léčivé vlastnosti se při pečení či vaření s medem ztrácejí a funguje jako běžné sladidlo, a proto se vyplatí vymýšlet takové recepty, kde se využívá co nejčastěji medu tepelně neupraveného.
Med se nemůže téměř zkazit, ale i přesto je lepší ho skladovat v uzavřeném obalu v suché, tmavé místnosti, při teplotě do 25 °C. Negativně působí přímé sluneční paprsky.A pamatujte, že při pečení se ztrácí jeho léčivé účinky a funguje pouze jako běžné doslazení.