Sezóna medvědího česneku je opět v plném proudu. Tahle jarní bylina svádí nejen naše chuťové pohárky, ale učaruje nás i na pohled. A to není všechno! Jedná se o jeden z prvních životabudičů po zimě, který disponuje léčivou silou a výtečnými detoxikačními schopnostmi. Kde roste a jak s ním v kuchyni naložit?
Proč medvědí?
Říká se, že za tento přívlastek opravdu vděčí medvědům, kteří jej po dlouhém zimním spánku s oblibou vyhledávali a dokázali putovat i desítky kilometrů. Také se ale říká, že česnekové listy takhle pojmenovali už staří Germáni, kteří věřili, že jim dodají mědvědí sílu.
Kde roste?
V Česku je to místy běžný druh, avšak jeho výskyt je značně nerovnoměrný. Všeobecně je hojněší na Moravě a v severovýchodní části Čech. Nejčastěji roste ve vlhkých lesích, hlavně luzích a častěji se vyskytuje v nížinách, ale občas zasahuje i do hor. Pozor, nelze ale sbírat všude! V přírodních rezervacích, obzvlášť v národních přírodních rezervacích sběr rostlin přímo zakazuje zákon o ochraně přírody a krajiny a na jejich území tedy medvědí česnek trhat nelze.
Nať medvědího česneku je bohatým zdrojem vitamínu C a dalších účinných látek.