Alternativní způsob stravování-díl 4. Medvědí česnek, rostlina nabitá zdravím
Zdraví a energie z lesa. A pak za pár minut lahodné pesto na vaše oblíbené těstoviny. A co za tím je? No přeci medvědí česnek!
Reklama
Sezóna medvědího česneku je opět v plném proudu. Tahle jarní bylina svádí nejen naše chuťové pohárky, ale učaruje nás i na pohled. A to není všechno! Jedná se o jeden z prvních životabudičů po zimě, který disponuje léčivou silou a výtečnými detoxikačními schopnostmi. Kde roste a jak s ním v kuchyni naložit?
Proč medvědí?
Říká se, že za tento přívlastek opravdu vděčí medvědům, kteří jej po dlouhém zimním spánku s oblibou vyhledávali a dokázali putovat i desítky kilometrů. Také se ale říká, že česnekové listy takhle pojmenovali už staří Germáni, kteří věřili, že jim dodají mědvědí sílu.
Kde roste?
V Česku je to místy běžný druh, avšak jeho výskyt je značně nerovnoměrný. Všeobecně je hojněší na Moravě a v severovýchodní části Čech. Nejčastěji roste ve vlhkých lesích, hlavně luzích a častěji se vyskytuje v nížinách, ale občas zasahuje i do hor. Pozor, nelze ale sbírat všude! V přírodních rezervacích, obzvlášť v národních přírodních rezervacích sběr rostlin přímo zakazuje zákon o ochraně přírody a krajiny a na jejich území tedy medvědí česnek trhat nelze.
Nať medvědího česneku je bohatým zdrojem vitamínu C a dalších účinných látek.
Jak chutná?
Rozhodně nemá tak ostrý říz ani pronikavou vůni, jaká čpí ze stroužků česneku kuchyňského. Byť je to spíš takový slabší česnekový výluh zkombinovaný s jarní cibulkou, tak gurmány nezklame. Zatímco u česneku kuchyňského se používají stroužky, u medvědího se využívají hlavně listy.
Kde a jak použít?
nasekat na vaječnou omeletu s kozím sýrem
nasekat na vařené brambory přelité kysanou smetanou
přidat ho spolu s kopřivami do velikonoční nádivky
při nachlazení, chřipce, angínách a respiračních problémech
předchází vziku oparů
podporuje hojení ran
podporuje regeneraci jater při jarní očistě
napomáhá mírnit břišní problémy
zbavuje nepříjemných pocitů plnosti po jídle
proti nadýmání
zmírňuje průjmy
posiluje střevní mikroflóru
zmírňuje únavu po zimních měsících
snižuje krevní tlak
prohlubuje práci srdečního svalu
Pesto z medvědího česneku
Suroviny:
hrst kešu natural
hrst slunečnicových semínek
1 čl mořské soli
1 pl panenského olivového oleje
2 hrsti strouhaného sýru Cheddar
2-3 hrsti čerstvého medvědího česneku
Před zpracováním listy zbavíme nečistot opláchnutím pod tekoucí vodou a necháme je okapat na utěrce či v cedníku. Chuť i aroma jsou nejsilnější za syrova. Sušením, mražením a varem slábnou. Natrhané listy však rychle zavadají. Pokud všechno ihned nezpracujeme, vložíme zbytek do vzduchotěsné dózy nebo do skleničky s vodou a uskladníme v lednici, kde listy zůstanou šťavnaté o tři až čtyři dny déle. Listy lze také nasekat do mrazáku podobně jako petrželku.
Postup: do vyšší nádoby nasypeme oříšky a semínka, které nejprve zalijeme vařící vodou zhruba o článek prstu víc a necháme několik minut odstát, aby vše změklo. Poté přidáme sůl, olej, nastrouhaný sýr a listy česneku. Vše na závěr rozmixujeme tyčovým mixérem a ihed podáváme s uvařenými těstovinami a šťavnatými cherry rajčátky.