POD POKLIČKOU s….Jitkou Čábelickou

Jaká NEJ najdete v jídelníčku našich nejlepších cyklistek? Nový mini seriál v rámci článků o výživě zahajujeme s českou mistryní Jitkou Čábelickou

Ti nejlepší jsou pro nás motivací, inspirací. Zajímá nás, jak trénují, na jakých strojích jezdí, jak se poperou s neúspěchem, jak naopak slaví vítězství. A co takhle dozvědět se něco ze stravování profi sportovce a získat inspiraci v podobě nějakého dobrého receptu? Oslovily jsme několik předních českých cyklistek, dnes začínáme s českou mistryní.

Není pochyb, že by někdo z našich čtenářů neznal jméno Jitky Čábelické. Přesto, než začneme vyzvídat, tady je její vlastní představení…

Jmenuji se Jitka Čábelická a od letoška nově spadám do kategorie 30+. Na kole jezdím již od dětství, ale nějaký systém tréninku a specializaci mám někdy od 15 let (kadetky). Po úspěšných letech přišlo pár roků plonkových a teď je to cca 6. rok, kdy má vše ještě větší systém a cyklistice věnuji v podstatě veškerý čas. Specializuji se hlavně na olympijskou disciplínu XCO, kterou v závodní sezóně občas doplním maratonem. Pro zábavu si na podzim zajedu i cyklokros, ale jsou to tak 2 až 3 závody. Za největší úspěch považuji už trochu zaprášené stříbro z juniorského Mistrovství světa a loňské 12. místo na Světovém poháru.

Můžeš nám nyní přiblížit svůj běžný talíř / výživový styl během závodní sezóny?

Celkově se řídím svým pocitem a stylem „jez co potřebuješ“. Než cestou nějakého omezení raději vyhledávám kvalitní potraviny. Samozřejmě, že v sezoně se člověk musí trochu hlídat a sníst tabulku čokolády na posezení nebo se nacpat tučným jídlem není ideální. Chce to i trochu vyzkoušet, po kterém jídle je člověk svěží a po kterém je mu těžko a sotva se valí. Dříve jsem nesnědla jiné maso než kuřecí, to teď z mého talíře téměř zmizelo a nahradilo ho kvalitní hovězí, které si dám 1-2 v týdnu. Z domu zásadně nevycházím bez snídaně.

Ta se většinou skládá z vloček s jogurtem nebo kaše doplněné ovocem, semínky… Oběd je zpravidla lehčí. Záleží na skladbě dne, někdy po tréninku nebo i někdy před. To většinou smíchám rýži s tím, co doma najdu nebo je dobrá polévka. Hlavním chodem je pak večeře, kde se střída maso, brambor, těstoviny, zelenina. K svačině mi většinou poslouží pečivo, ovoce, krabička humusu nebo sladký dezert.

Podělíš se s námi ještě o jeden konkrétní recept na oblíbené jídlo před závody?

Před závodem jsou tradiční „závodní těstoviny“ od Pavla (poznámka redakce: manžel Pavel Čábelický). Stačí těstoviny, rajčata, řapíkatý celer, cibule, česnek, parmazán a ideální lehká večeře je na světě.

Zatímco se vaří těstoviny, připravíme si „závodní omáčku“. Na olivovém oleji orestujeme jarní cibulku s kousky řapíkatého celeru. Pak přidáme několik plátků česneku a pokrájená čerstvá rajčata nebo rajčata konzervovaná. Omáčku několik minut povaříme a na závěr dochutíme solí, pepřem a zjemníme kouskem másla. Podáváme s těstovinami, parmazánem a s lístky řapíkatého celeru.

 

Blesková zpověď

Když vařím, tak nejraději…   nerada vařím :D, ale asi dýňová polévka, to mi i jde

Když peču, tak nejraději…   jablečný štrůdl

Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám…   pizzu nebo záleží, co zrovna U Smutných na Bedřichově vaří 🙂

V pekárně si nejčastěji kupuji…   kváskový chleba od Mašků (poznámka redakce: pekařství v Jizerských horách)

V kavárně nejčastěji piju…  espresso, někdy cappuccino a k tomu samozřejmě zákusek

Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink, beru si s sebou...  tyčinku nebo banán

Když mě čeká krátký rychlostní trénink, beru si s sebou…  jen bidon s vodou a ionťákem

Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si… pro tento případ mám v brašničce záložní tyčinku, jen ji nesmím zapomenout doplnit

Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený… gel a bidony s iontákem a kolou

Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je…  čokoládový regener od SISu

Bára Bubílková