Král zimní zeleniny, to je kadeřávek

Další dávka zdraví…

Kadeřávek nebo také kapusta kadeřavá si v posledních letech získává srdce široké veřejnosti. Mnoho lidí zná kadeřávek pod jeho anglickým názvem „kale“. Tato listová kapusta nejen dobře vypadá a chutná, ale je i nabitá zdraví prospěšnými látkami. Navíc patří mezi naši tradiční zeleninu. 

Pokud jste ještě neochutnali, je ta pravá chvíle začít. Kadeřávek je totiž díky své otužilosti zimní zelenina, která se sklízí od zimy až do jara, takže do sebe dostanete spoustu čerstvých vitamínů i v době, kdy je jiné čerstvé zeleniny docela málo. Čím je kadeřávek prospěšný? A jak si s ním poradit v kuchyni? Seznamte se!

Kadeřávek a zdraví

Kadeřávek obsahuje nejen prospěšnou vlákninu pro naše střeva, ale i celou řadu vitamínů jako je vitamín A, kyselinu listovou, vitamín C i vitamín E. To z něj dělá skutečný vitamínový koktejl obohacený i o cenné minerály jako vápník, železo, hořčík a draslík. Celá tato zdravá směs posiluje naše srdce i ledviny, pečuje o pleť, vlasy, kosti a dokonce chrání před rakovinou.
b

Kadeřávek v kuchyni

Listy kadeřávku jsou křehké, křupané a šťavnaté. Vždy použijeme jen měkké zelené části a tuhý řapík i bílá žebra odstraníme. Kadeřávek se skvěle hodí jako snídaňové smoothie, při přípravě vývarů a nejrůznějších studených i teplých salátů. Hodí se také jako výborná příloha k masu, do těstovin či zapečených pokrmů.  Dokonce z kadeřávku upečeme i chipsy! Tento tip obzvlášť milujeme!

Chipsy z kadeřávku

Bramborové chipsy jsou protikladem zdravého jídla, ale pokud si chcete dopřát trošku křupavého mlsání, zkuste chipsy z kadeřávku! Pečením se navíc objem listů o dost zmenší, takže zvládneme sníst slušnou porci zdravé zeleniny. A věřte, že v této úpravě se do kadeřávku zamilují i děti! 

 

Suroviny:

  • mísa čerstvého kadeřávku
  • pár kapek olivového oleje
  • zhruba dvě špetky mořské soli

Postup:

Kadeřávek natrháme bez stonků, omyjeme a necháme okapat. Poté důkladně promícháme s olivovým olejem a solí. Dáme na plech s pečícím papírem nebo na teflonový pekáč. Pečeme 8 minut na 180 °C na horký vzduch. Během pečení chipsy promícháme.

Salát z čerstvého kadeřávku

Syrový kadeřávek nezní příliš lákavě, ale tohle je další recept, který musíte risknout! Neokoukaný dresink dělá z listů kadeřávku divy a po tomto jídle si kadeřávek prostě zamilujete. Hodí se jako skvělá příloha skoro ke všemu. Navíc můžete salát vylepšit přidáním pečených batát, přidat avokádo nebo pár dýňových semínek.

Suroviny:

  • mísa čerstvého kadeřávku
  • zrnka z granátového jablka
  • na dresink: 4 lžíce tahini, 3 lžíce tamari, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z limetky, špetka soli a pepře

Postup:

Kadeřávek natrháme bez stonků, omyjeme a necháme okapat. Připravíme si dresink, který pomocí rukou vmícháme do kadeřávku. Nakonec přidáme zrnka granátového jablka.

 

Bára Bubílková