KULINÁŘSKÁ PŘÍRUČKA PRO CYKLISTY – díl 3. Domácí TRAIL MIX

Před dovolenými a prázdninami šikovný tip na cesty

Není pochyb o tom, že vhodná strava a tekutiny ovlivňují vlastní výkon i rychlost zotavení. To platí pro každého, ať profi nebo hobby sportovce.  Asi každý z nás se někdy dostal do situace, že ho na cestě, výletě přepad hlad, zkrátka okolnosti tomu chtěly. A od snídaně už bylo daleko a oběd v nedohlednu. Svačina zapomenutá nebo podceněná. Chyba, svačiny jsou i pro dospělácké tělo žádoucí a měli byste je začlenit do svého stravovacího plánu. Dnes je tu tip na svačinu, která splní náročné parametry jak z hlediska výživných hodnot, tak i na jednoduchou přípravu. Zamilujete se nejen na první pohled, ale i sousto!

 

TRAIL MIX aneb zdravá svačina

Pokud chcete kvalitně trénovat, mít dostatek energie a pevné zdraví, musí strava obsahovat dostatek živin, které se nacházejí v nutričně hodnotných potravinách. Vhodně sestavené svačiny zabraňují nejen pocitu hladu, ale také nadměrné konzumaci sladkostí.

Bylo nebylo… Americký cestovatel a spisovatel Horace Kephart doporučoval kombinaci oříšků, sušeného ovoce a cukrovinek ve svém kempingovém průvodci už na počátku 20. století. Pojem „trail mix“ je vžitý v USA, kde je současně velmi populární, převážně mezi sportovci. V evropských zemích ho známe pod názvem „studentská směs“. 

 

Výhodou Trail mixu je, že si ho můžete vzít všude s sebou. Baví nejen dospělé, ale i děti, protože se dá poskládat přesně podle chuti. Typická je kombinace sladkého a slaného, tedy sušeného ovoce, ořechů, preclíků a drobných sladkostí. Směs si jednoduše namícháte a nasypete do uzavíratelných sáčků. 

Snadno se skladuje, a proto se hodí jako svačina do auta, do kabelky, na túru, na výlet, po závodě do kapsy… zkrátka kdykoli a kamkoli. Výživný trail mix poskytuje nejen rychlou energii ze sacharidů (sušené ovoce, preclíky, drobné sladkosti), ale i zasycení skrze bílkoviny a kvalitní tuky (ořechy, semínka, sušené maso).

Jak ideálně složit svůj trail mix?

Trail mix namícháme tak, že od každé kategorie (např. ořechy) přidáme 1 až 2 suroviny (kešu). Kategorii „extra“ můžeme, ale nemusíme přidávat.

Trail mix: OŘECHY/SEMÍNKA + SUŠENÉ OVOCE + TRVANLIVÉ PEČIVO + CUKROVINKA + EXTRA       

OŘECHY/SEMÍNKA:    lískové, vlašské, mandle, kešu, kokosové plátky či dýňová semínka

SUŠENÉ OVOCE:         rozinky, brusinky, křížaly, banánové chipsy či želatinové ovoce bez cukru

TRVANLIVÉ PEČIVO:   preclíky, slaný popcorn, drobné suchary či pufované výrobky

CUKROVINKA:              M&M’s, lentilky, čokoládové chipsy či gumové bonbony

EXTRA:                          sušené maso, sušený parmazán, arašídy

 

 Další TIPY na chutné směsi

 Do zimy:

 vlašské ořechy a dýňová semínka + brusinky + preclíky + kousky hořké čokolády + krůtí jerky

 Do tepla:

 plátky kokosu a kešu + sušený ananas a mango + pufované slané chlebíčky + kyselí hadi

Bára Bubílková