Experimentujte! Náš meruňkový letní salát vás nadchne

Čas meruněk je tu. Užívejte si těch, co nabraly chuť od sluníčka. A vyzkoušejte náš recept!

Každá snězená zelenina se počítá, ale upřímně, kdo se už letos přejedl šopáku nebo krájené zeleniny na talířku? Proto si dnes připravíme salát, kde spojíme spoustu letních vitamínů nejen ze zeleniny, ale i z ovoce. A jakého?

Hlavní roli budou hrát sytě oranžové plody, které symbolizují vrchol letní sezóny – a to meruňky.  Ačkoli meruňky mohou chutnat velmi sladce, mají relativně nízký obsah cukru. Obsahují však velké množství karotenoidů, vitaminů a minerálů. Jak jsou tedy pro nás prospěšné?

 

Meruňky na zdraví. Málo cukru, přesto sladké

Navzdory své sladké chuti mají meruňky jen poměrně nízký obsah cukru. Díky vysokému obsahu vody mají i velmi nízký obsah kalorií (jen 43 kcal / 100 g). Meruňky obsahují karotenoidy, které tomuto ovoci dodávají jeho typickou barvu a jsou obzvláště zdraví prospěšné.

Obsažený beta-karoten se může v lidském těle přeměňovat na vitamin A a působí rovněž jako antioxidant. Meruňky dále obsahují vitaminy skupiny B (zejména niacin), vitamin C a kyselinu listovou, a také minerály – zvláště pak železo, draslík, hořčík a vápník. 

Meruňky patří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci.

 

  • podporují imunitu a zhášení volných radikálů
  • omlazují a zpomalují stárnutí buněk
  • zlepšují náladu
  • pomohou z únavy a nesoustředění
  • ozdraví sliznice, kůži, vlasy, nehty
  • podpoří tvorbu buněk
  • zlepší krevní obraz
  • pomohou od suchosti sliznic krku a nosohltanu
  • zmírní astmatické příznaky

Meruňky v kuchyni

Meruňky se výborně hodí k přípravě různých dezertů, koláčů, kompotů a džemů. Lze je kombinovat i s pikantními chutěmi, např. v čatní. Oblíbenými pochoutkami jsou koláče s meruňkami a drobenkou, palačinky s meruňkovým džemem a šťávy. Meruňkové knedlíky jsou klasikou české kuchyně. Čerstvé či sušené meruňky jsou vynikající svačinkou. V chladničce v zásuvce na zeleninu lze meruňky skladovat po dobu několika dní. 

Meruňky umývejte až těsně před konzumací, stačí je krátce očistit pod tekoucí vodou. Meruňky jsou citlivé na otlak, proto je potřeba věnovat tomu pozornost během přepravy i skladování. Meruňky nenechávejte ponořené ve vodě, neboť tím ztrácí chuť i cenné látky, které jsou v nich obsaženy.

 

 

Meruňkový salát s cizrnou

Suroviny (2 porce):

  • 4 ks čerstvých meruněk
  • hrst sušených (nesířených) meruněk
  • 1 okurka
  • 2 hrsti čerstvé rukoly
  • hrst čerstvého koriandru
  • malá plechovka kukuřice
  • půl sklenice cizrny ve slaném nálevu (volitelné)
  • zálivka: 1 pl javorového sirupu,1 pl olivového oleje,pár kapek citrónu,špetka mořské soli

 

Postup:

Nejprve pokrájíme čerstvé i sušené meruňky a oloupanou okurku. Poté přidáme omytou rukolu, natrhaný koriandr a kukuřici. Má-li salát posloužit jako kompletní pokrm, pak přidáme i cizrnu z nálevu jako zdroj bílkovin. Pokud chceme jíst salát ke grilovanému masu, pak cizrnu přidávat nemusíme. Nakonec připravíme jednoduchou zálivku tak, že smícháme javorový sirup, olivový olej, šťávu z citrónu a sůl. Připravený salát zamícháme se zálivkou, můžeme ještě vychladit a podávat!

 

Bára Bubílková