POD POKLIČKOU s Kateřinou Krutílkovou

Další díl našeho seriálu o vztahu k vaření, oblíbených receptech i závodním jídelníčku, tentokrát s mladou českou maratonkyní

Náš mini seriál „Pod pokličkou“ šlape dál a nám se dnes představí nová tvář na české maratonské scéně.  Jak se stravuje Kateřina Krutílková? Nejprve tedy krátké představení, o cestě ke kolu, volném času a studiu…

Jmenuji se Kateřina Krutílková, je mi 19 let a jezdím převážně XCM. Celý život mě rodiče

vedou ke sportu, kromě cyklistiky jsem se věnovala také plavání, jezdectví, triatlonům a v zimě běžeckému lyžování, ale vlastně mě baví skoro všechny sporty. Kromě cyklistiky také studuji. V květnu jsem odmaturovala a od září nastupuji na vysokou školu. Ve volném čase jsem ráda s rodinou a přáteli nebo na horách v přírodě.

 

Jaká byla tvoje cesta k cyklistice, dosavadní největší úspěchy? A máš nějaké sportovní sny?

Cyklistice se věnuji asi od 15 let, začínala jsem v místním silničním týmu, ze kterého jsem si odnesla spoustu zkušeností a dovedností. Z nich čerpám dodnes, ale vždy mě to táhlo více do terénu. Současně se silniční cyklistikou jsem se věnovala i XCO. Kombinovala jsem silniční cyklistiku s horskou.

Od letošní sezóny se díky Honzovi Hruškovi, který mi dal příležitost jezdit za GHOST Team, věnuji naplno XCM, a když je příležitost, tak si i teď ráda odskočím na silnici pro zpestření sezóny. Díky GHOST Teamu si můžu plnit svoje cíle a sny, kterých není málo, ale ty si nechám pro sebe. 

Mým největším cílem, o který se ráda podělím je, aby mě cyklistika nadále naplňovala tak jako dnes. O to více si ji teď užívám, když mám kolem sebe skvělou partu lidí z GHOST Teamu, kde panuje nejen na závodech, ale i na soustředěních úžasná atmosféra. 

Mezi mé největší úspěchy považuji pódiová umístění na Českých pohárech v maratonu nebo 3. místo na etapovém závodu Trilogy. Nejvíce si vážím účasti na ME XCM v roce 2022 a účasti na SP XCO v kategorii juniorek v roce 2020 a 2021.

Kačko, přibliž nám svůj běžný talíř během závodní sezóny. Co jíš/piješ a čemu se naopak vyhýbáš? Liší se tvůj jídelníček v sezóně od stravování mimo sezónu?

 

Můj jídelníček se během roku nijak nemění. V jídle nejsem moc vybíravá a ani náročná, ale nejraději mám italskou kuchyni. Žádné zdravotní omezení v jídle nemám. Vždy jím to, na co mám právě chuť a nijak se neomezuji. Maso v mém jídelníčku nevynechávám, ale když jsem ho začala omezovat, začala jsem se cítit lépe a mám více energie. 

Často se ho snažím nahradit, alespoň rybami, které jsou nedílnou součástí mé stravy. Nejraději mám lososa a tuňáka. Jako přílohu volím nejčastěji těstoviny, ale rýže nebo brambory jsou taky na mém talíři často. Hlídám si, abych jedla vyváženě a pestře, snažím se stravovat pravidelně. Jím hodně ovoce a zeleniny, většinou v té nejlepší kvalitě, protože spoustu zeleniny a ovoce pěstujeme doma na zahrádce. Večeři preferuji studenou, často na večeři sáhnu po mléčném výrobku, např. jogurt, tvaroh nebo pečivo se sýrem. Snídaně mám obvykle sladké, většinou jsou to ovesné kaše. Piji vodu, občas čaje a v zimě ujíždím na kakau.

Jak si udržuješ svoje zdraví a čím podporuješ imunitu? Jsou nějaké konkrétní potraviny nebo doplňky stravy, které zařazuješ do jídelníčku více?

Po těžkých trénincích je tělo daleko náchylnější na nemoce, což hlavně v sezóně není žádoucí, proto se jim snažím co nejvíce vyvarovat, to se mi většinou naštěstí daří. Do stravy zařazuji hodně ovoce, zeleninu a ořechy. Dále podporuji imunity doplňky stravy, konkrétně je to vitamín C a D, železo, magnesium a zinek. A hodně jsem si oblíbila i spirulinu, která mě mnohdy zachrání už i v začínající nemoci, ale i ve dnech, kdy nemám moc energie.

Popiš nám prosím, jak vypadá tvůj jídelníček v tréninkový den? A co většinou jíš v den D, tedy v den závodu?

V tréninkové dny jím stejně jako v ty netréninkové a v jídle se nijak neomezuji. Jím to, co mi chutná a snažím se poslouchat své tělo. Vždy den před závodem se už, ale snažím jíst lehčí jídla a na večeři si před závodem dávám těstoviny se zeleninou a tuňákem nebo rýži. 

V den závodu vždy moje strava vypadá podobně. Na snídani jím jenom pečivo, buď suché nebo třeba se sýrem a poté ovesnou kaši, která se stala takovým mým rituálem. Těsně před závodem už si dám jenom přesnídávku. V průběhu závodů ale nejsem moc ukázkový příklad a na jídlo při závodě zapomínám. 

Když už něco sním, je to z povinnosti. I na ČP XCM v Harrachově jsem 115 km dlouhý závod objela na 1 gelu, ale vím, že to není dobře a postupně se na jezení při závodech snažím pracovat. Po závodě už jídlo neřeším a sním vše, co mi přijde pod ruce, ale spíše mi po závodě sedí lehká jídla, která jsou dobře stravitelná.

 

Domácí rychlé vločkové sušenky

Máš nějaký svůj oblíbený recept, který ráda připravuješ?

Podělím se s Vámi o recept na sušenky z ovesných vloček, které jsou fajn třeba jen tak k televizi, ale i na delší tréninky, kde dodají potřebnou energii. Já osobně je vždy hlavně v zimě při dlouhých trénincích například na běžkách nebo na túře ráda uvítám. A hlavně jsou rychlé a jednoduché.

Ingredience:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • hrnek špaldové nebo klasické hladké mouky
  • ¼ hrnku třtinového cukru
  • 250 g rozpuštěného másla
  • 1 vajíčko
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce medu
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka skořice, můžete přidat ořechy, semínka, čokoládu apod. dle libosti

Postup:

V míse rozmícháme vajíčko s rozpuštěným máslem. Dále přidáme všechny zbývající suroviny a všechno dohromady pořádně promícháme. Poté z těsta uděláme rukou nebo lžičkou placky o jakékoliv velikosti chceme. Následně placky rozložíme na plech a pečeme na 180° do zlatova.

Blesková zpověď:

  • Když vařím, tak nejraději… těstoviny s tuňákem a rajčatovou omáčkou.
  • Když peču, tak nejraději… sušenky.
  • Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám… těstovinové saláty.
  • V pekárně si nejčastěji kupuji… celozrnné rohlíky.
  • V kavárně nejčastěji piju… kakao.
  • Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink na kole, beru si s sebou… tyčinku nebo přesnídávku.
  • Když mě čeká krátký rychlostní trénink na kole, beru si s sebou… jen bidon s ionťákem od Gatorade.
  • Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si… to se mi nestává, ale vyhrála by to tyčinka.
  • Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený… gel, tyčinku, bidony.
  • Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je…zbytky nedojedeného jídla z kapes.
Bára Bubílková