Pár zajímavostí o tom, co může být v tradičním jídle jinak
Pokud zvažujete, že by pro vás bylo přínosem odlehčit nebo obohatit si svůj jídelníček, vyzkoušejte s námi veganskou výzvu.
Ve světě frčí veganuary, každoroční výzva k vyzkoušení veganského stravování. Je anoncovaná britskou neziskovou organizací, která povzbuzuje lidi, aby právě v lednu následovali veganský životní. Od začátku akce, který se datuje k lednu 2014 se účast každým rokem zvyšuje, čímž se výrazně snižuje spotřeba živočišných produktů.
Dělej si to po svém, nevaž se na leden
Lidé se čím dál víc zajímají o ohleduplnější život, a to jak směrem ke zvířatům, tak i samotné planetě. Někdo mění životní styl razantně, ze dne na den. Ne pro každého to je ale udržitelné, přínosné. Veganuary nemusíte zkoušet jen v lednu a nemusíte ani jet v tomhle stylu celý měsíc. Proč nezkusit postupně obohatit svůj jídelníček nějakým zajímavým receptem, který se pak natrvalo usídlí v našem jídelníčku.
Veganství je životní styl založený na nenásilí, úctě a respektu ke všemu živému a z pohledu stravování to je u veganů čistě rostlinné. Vegani tudíž nekonzumují žádné živočišné produkty (maso, ryby, mléčné výrobky ani vejce). I přesto, že by se mohlo zdát, že je množství potravin značně omezené, opak je pravdou. Rostlinná strava zahrnuje nepřeberné množství luštěnin, ořechů, obilovin, zeleniny, ovoce, plus dalších alternativ jako je tofu, seitan, jackfruit…
Mnozí se shodují, že taková strava má blahodárný vliv na naše zdraví, především na váhu, cévy, činnost ledvin nebo hladinu cholesterolu v krvi. Pokud se do veganské lednové výzvy zapojíte, je třeba myslet na to, že v tomto stylu stravování je nutné přijímat dostatečný přísun některých vitamínů a minerálů, např. A, B12, D, jód, selen, vápník či zinek, protože rostlinná strava je obsahuje v menší míře.
Jak si test veganství ulehčit?
Pokud zatím nevíte, jaké potraviny kupovat či jaká jídla vařit, jednoduše se inspirujte! V tomto směru jsou velkou výhodou sociální sítě, konkrétně Instagram, kde najdete veganské tipy a recepty z celého světa! Mnoho veganských výrobků najdete například v drogeriích DM či Rossmann. Nejde ale jen o stravování, jde o komplexní přístup k životnímu stylu. Ten kromě potravin zahrnuje i všechny produkty denní potřeby, jako jsou úklidové prostředky či kosmetika.
Vegan svíčková s celozrnným knedlíkem a falafelem
Překvapí vás také možná fakt, že mnoho tradičních jídel jde připravit i ve veganské verzi. Stačí pouze nahradit například tradiční smetanu její rostlinnou variantou.
Knedlík:
350 g celozrnné špaldové mouky
1,5 čl soli
½ sáčku kypřícího prášku bez fosfátů
3 plátky bílého toustového chleba
150 ml vlažné vody
Omáčka:
5 ks střední mrkve
2 ks velké petržele
1 pl řepkového oleje
200 ml vody
1 čl tymiánu
hrstička nového koření a bobkového listu
200 ml ovesné smetany
1,5 čl soli
pár kapek citrónu
na ozdobu brusinkový džem
Falafel:
kupovaná sypká směs (nejčastěji DM drogerie či Rossmann)
složení:
cizrnový šrot
cizrnová mouka
jedlá mořská sůl a římský kmín
petržel, česnekový prášek, koriandr, bílý pepř
Příprava knedlíku:Nejprve smícháme mouku, sůl a kypřící prášek. Pak přidáme kostičky toustového chleba a pomalu zpracováváme s vlažnou vodou. Vytvarujeme knedlík a vložíme na pečící papír (knedlík se vůbec nepřilepí) na pařák do hrnce. Za 30-40 minut je knedlík hotový.
Příprava omáčky: Kolečka mrkve a petržele nejprve orestujeme na řepkovém oleji. Pak přidáme vodu, sůl, tymián a nerezové sítko s kořením. Vaříme do změknutí. Přidáme ovesnou smetanu a necháme znovu provařit. Poté vyndáme sítko a omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Není třeba pasírovat. Nakonec lehce ochutíme pár kapkami citrónu.
Příprava falafele:do mísy vysypeme obsah sáčku a přidáme vroucí vodu dle návodu. Důkladně promícháme a směs necháme pár minut nabobtnat. Poté vytvarujeme lžicí placičky a pečeme na pečícím papíře v troubě (cca 25 min/180° C), nemusíme nutně smažit na oleji.