Tři NEJ recepty na vánoční cukroví

Zdraví, tradice, sladké zhřešení. Inspirace pro vás, pokud máte chuť oživit vánoční stůl nějakým novým cukrovím. Tři recepty našich čtenářek, které jsme odměnily v soutěži.

Dnes pro vás máme tři recepty ze soutěže o oblíbený recept na vánoční cukroví, který nikdy nesmí chybět na slavnostním stole.

Tak tu máme zástupce z těch zdravých, kde mezi potřebné ingredience patří vločky nebo mrkev. Druhý recept je tradiční, ale stal se rodinnou tradicí, která se předává již 4 generaci. Poslední recept byl s krásným komentářem od čtenářky, která se celoročně stravuje velmi zdravě. Na Vánoce je to trochu jinak, proto nám posílá svůj oblíbený-nejčokoládovější.

Nechte se inspirovat…

RECEPT č. 1 – Vločkové kopečky

Co budete potřebovat:

 

 200g  drcených ovesných vloček

   50g   vlašských ořechů

  50g    strouhané mrkve

   70g   medu

   50g   strouhané 60% čokolády

      1     bílek

      2     lžíce mléka

 

 

 

Postup:

Vyšleháme tuhý sníh. Do něj opatrně přidáme sypké suroviny – ovesné vločky, vlašské ořechy, čokoládu, trochu promícháme a přidáme med,  mrkev, 2 lžíce mléka, vše smícháme. Těsto musí být vláčné, nikoliv řídké. Vyhřejeme troubu na 180 °C, na plech s pečícím papírem lžičkou tvarujeme menší kopečky. Pečeme v troubě dozlatova.

RECEPT č. 2 – Babiččiny marokánky

Co budete potřebovat:

 

¼ l mléka
1 lžička másla

8 dkg cukru

8 dkg kandované pomerančové kůry

8 dkg lískových oříšků nakrájených na plátky

1 dkg hladké mouky

hořkou čokoládu

Postup:

Mléko, máslo, cukr a mouku dáme vařit. Jakmile dojde směs do varu, přidáme na nudličky nakrájenou kandovanou pomerančovou kůru (možno nahradit např. sušenými brusinkami, jinými citrusy…) a oříšky. Necháme 1 minutu povařit a odstavíme.

Na plech vyložený pečícím papírem klademe čajovou lžičkou malé hromádky dál od sebe, protože se potvůrky roztečou. Pečeme ve středně teplé troubě do zlatova a vlažné sejmeme z plechu. Rozpustíme čokoládu, kterou potíráme vychladlé placičky po spodní straně a ozdobně ji orýhujeme vidličkou.

RECEPT č. 3 – Nejčokoládovější cookies

Co budete potřebovat:
(množství na 16 kousků)

110 g změklého másla

130 g tmavého cukru

1 vejce

1 lžička vanilkového extraktu

150 g hladké mouky prosáté

30 g kakaa holandského typu

1 lžička jedlé sody

125 g tmavé čokolády rozpuštěné

280 g tmavé čokolády nasekané

Postup:

Máslo a cukr do robotu, šlehat 8 – 10 min. Přidat vejce, vanilkový extrakt a šlehat další 3 min. Přisypat mouku, kakao a sodu, vlít rozpuštěnou čokoládu. Přidat nasekanou čokoládu a zlehka promíchat.

Lžící nabírat a tvarovat koláčky na plech, který máme vyložený pečicím papírem, péct 10 – 12 min v troubě vyhřáté na 160°C. Cookies ztuhnou po vychladnutí.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková