RUTINA s DNK. Plavání na suchu KRAUL

Plavání na suchu má jednu přidanou hodnotu: nenalokáte se a plavčíkům neubývá voda z bazénu. V dnešní RUTINĚ pojedeme kraulové ruce.

Plavecký styl „PRSA“, který už znáte z dřívější RUTINY máte jistě v malíčku, takže je potřeba zvýšit „level“ a zaměřit se na „KRAULA“. Stabilizační cvik, kterým zapojíte pletenec ramenní a prsní svaly. Výchozí poloha je vleže. Samotné provedení vypadá jednoduše, ale budete překvapeny. Věřte, že i tentokrát se zadýcháte, zpotíte, ale má to i své výhody,i když půjdete se silami ke dnu, tak se vody nenalokáte.

Výchozí poloha

IMG_1496

Provedení:

  • Lehněte si břichem na podložku. Nepokrčené nohy opřete prsty o podložku. Prsty pravé a levé nohy by měly být mírně od sebe. Zvedněte horní část trupu a hlavu z podložky. Hlavu držte v rovině se zády.
  • Nepokrčené paže vzpažte před sebe. Dlaně směřují k zemi, držte je mírně nad zemí. Paže po celou dobu cvičení držte lehce nad zemí, nesmí se dotýkat podložky.
  • Levou paži nechte vzpaženou, pravou pomalu pokrčte v lokti a těsně nad zemí ji stáhněte k tělu. Poté ji vraťte do vzpažení, jako když plavete „kraula“. Cvik opakujte na druhou paži.
  • Během cvičení zpevněte celé tělo.
  • Během cvičení nezapomeňte pravidelně a hluboce dýchat.
  • Pozor na pokrčené paže. Vytahujte se z ramen. Pohyb paží střídejte.


TIP DNK: Pokud se vám nedaří zvednout trup a hlavu z podložky, opřete čelo o podložku.

IMG_1497

Provedení cviku na druhou paži

náhled

Začněte tím, že provedete 10 opakování (4x pravá paže, 4x levá paže). Poté tělo uvolněte (doba odpočinku je individuální).

Doporučený počet sérií: 3-4. Po určité době zvyšte počet opakování a upravte délku odpočinku. V případě časového hlediska začněte tím, že budete aktivně cvičit po dobu 15 sekund. Poté tělo uvolněte (doba odpočinku je individuální).

Doporučený počet sérií: 3-4. Po určité době zvyšte trvání aktivního cvičení a adekvátně upravte dobu odpočinku. Během cvičení dbejte na správné a zejména pomalé provedení cviku. Pro dámy, které spěchají i při cvičení: uvolněte se a na rychlost zde zapomeňte!

Lucie Hamanová