Javorový sirup – proč s ním sladit a jak ho využít? Bonusový recept: Banana bread s cuketou

Zajímavosti o javorovém sirupu. Jak poznat ten nejlepší a jak ho používat? Jako bonus opět chutný a zdravý recept nejen pro sportovce

Banán, často řazený mezi superpotraviny,  je velmi oblíbená traťovka cyklistů a možná i nejoblíbenější ovoce mezi sportovci. Z banánů se však nechá připravit i chléb tzv. Banana bread, který se hodí do jídelníčku nejen sportovcům. Existuje celá řada receptů a postupů a záleží jen na Vás, který si vyzkoušíte a oblíbíte. My si dnes upečeme takový, který chutná jak dospělákům, tak i náročným dětským strávníkům a přitom neobsahuje žádný přidaný cukr, je bez lepku a navíc v něm schováme ovoce i zeleninu.

Vychutnejte si tento banánový chlebíček třeba k snídani vylepšený vrstvou oříškového másla a javorovým sirupem, o kterém se dnes dozvíte v druhé části článku o alternativních sladidlech, jež navazuje na minulý díl o (Ne)slazení. Věřím, že si recept zamilujete už během přípravy, kdy Vám kuchyň božsky provoní pečené banány se skořicí linoucí se z trouby.

Banana bread s cuketou

Suroviny na 1 chléb:

 

  • 2 pl chia semínek
  • 50 ml vody
  • 4 zralé banány + 1 další na ozdobu
  • 1 malá cuketa
  • 200 g pohankové mouky
  • 50 g kokosové mouky
  • 1 pl mleté skořice
  • 1 ks jablka
  • špetka mořské soli
  • kokosový olej na vymazání formy

Postup:

  • Nejprve nasypeme chia semínka do skleničky a zalijeme vodou. Necháme je několik minut uležet, dokud semínka nevytvoří gel.
  • Ve větší míse pak rozmačkáme banány, které smícháme s nastrouhanou cuketou.
  • Rozvařené kousky jablka rozmixujeme a přidáme do směsi spolu se skořicí a solí.
  • Nakonec vmícháme připravená chia semínka a mouku.
  • Kovovou formu na chléb vyložíme pečícím papírem a vymažeme kokosovým olejem. Silikonovou formu stačí jen vymazat troškou kokosového oleje.
  • Celou směs nalijeme do formy a dozdobíme rozkrojeným banánem podélně na dvě poloviny nebo nakrájeným na kolečka a jemně jej vmáčkneme do směsi.
  • Pečeme zhruba 50 minut na 180 °C přikryté alobalem a ke konci pečení odryjeme a banány necháme lehce opéct.
  • Vychladlý banana bread skladujeme v ledničce.

 

Tip DNK: využijte tento banana bread i jako výbornou svačinu na svůj cyklo-výlet. Dva plátky spojte oříškovým máslem v sendvič, vhodně zabalte a můžete vyrazit.

Javorový sirup


Kde a jak se získává

Pravý javorový sirup je koncentrovaná míza získávaná z tzv. cukerného javoru. Je to čistě přírodní produkt, který využívali po staletí už američtí indiáni. Speciálním javorům, ze kterých šťáva pochází, se daří pouze v Severní Americe, a to zejména ve východní Kanadě. Potřebují totiž dlouhé zimy, při kterých se pravidelně střídají noční teploty pod nulou a denní nad nulou. Během vegetačního období se ve stromech nahromadí škrob, na který působí enzymy, a tím vzniká cukr, jenž se rozpouští ve vodě, kterou strom nasává svými kořeny. Javory rostoucí jinde nevytvářejí mízy tolik.

Pro získání šťávy se musí na jaře kmen stromu naříznout na více místech. Javorová, ještě vodnatá šťáva odkapává několik měsíců do připravené misky. Celkově je získáno zhruba 40 litrů mízy, která se musí šetrně odpařit. Tím se zahustí a z tohoto množství se získá něco málo přes 1 litr čistého kvalitního sirupu, a proto je pravý nefalšovaný javorový sirup tak drahý.

Co obsahuje a co dokáže

Javorový sirup obsahuje sacharózu, proto není vhodný pro diabetiky, a fruktózu. V pravém sirupu jsou i vitamíny skupiny B a stopová množství některých minerálních látek (vápní, hořčík, zinek a železo). Nemá žádné významné léčivé vlastnosti, ale jeho výhodou je skvělá sladivost. Oproti bílému cukru, který obsahuje 99 % sacharózy, jí javorový sirup obsahuje pouze 65 % a navíc i zbytkové minerální látky, a proto je zdravější a přírodnější volba slazení.

Nenechte se oklamat a čtěte etikety

Bohužel uměle doslazované a dochucované javorové sirupy jsou také na trhu, navíc jsou i poměrně drahé. Jsou i případy, kdy obsah javorového sirupu je velmi nízký a chuť je dohnána cukrem, glukózovým sirupem a někdy i umělými dochucovadly a aromaty. Proto se raději vždy podívejte na složení a dávejte přednost sirupu v biokvalitě. Bio certifikát vám garantuje, že kupujete 100% javorový sirup, který nic jiného neobsahuje a navíc garantuje i šetrné zpracování bez použití chemikálií.


Co najdete v obchodech

Javorový sirup se známkuje podle barvy a s ní související chutí. Čím je javorový sirup světlejší, tím je jeho chuť jemnější a cena vyšší. Kvalitní biosirupy koupíte v obchodech se zdravou výživou či v síti DM drogerie.

Grade A (Canada No. 1 Light) – ideálně kupujte tento!

Je považován za luxusní sirup a používá se jako lahůdka na lívance či jako dárek.

Grade B (Canada No. 2 Medium)

Je stále ještě světlý javorový sirup s méně intenzivní chutí.

Grade C (Canada No. 2  Amber)

Je nejčastěji prodáván v Evropě. Je o něco tmavší a má stále příjemnou javorovou chuť i vůni.

Grade D (Canada No. 3 Dark)

Je úplně tmavý sirup s výrazným javorovým ocasem, který ne každému vyhovuje.

Použití v kuchyni

Javorovým sirupem můžete při vaření či pečení nahradit bílý cukr. Sladí zhruba o 25 % více než cukr, což znamená, že ho můžete nahrazovat v poměru 3 díly sirupu za 4 díly cukru. Vždy ale počítejte s tím, že javorový sirup má svou specifickou vůni i barvu, kterou předá pokrmům. Přidá i tekutou složku do receptu, a proto musíte ubrat, popřípadě přidat mouku či mleté oříšky. Světlé těsto trochu obarví, a tak ho častěji používejte do tmavých těst, jogurtů či na polívání lívanců. Po otevření ho uchovávejte raději v ledničce.

Bára Bubílková