“Vzhledově nudný, ale o to víc chutná..”, vzkazuje o této zdravé energetické traťovce autorka našich receptů. Vyzkoušejte a budete souhlasit!
Reklama
V zimním dílu jsme si připravili vydatnější Flapjack, který k energeticky náročnějšímu období zkrátka patřil. S přicházejícím jarem a cyklistickou sezónou si uděláme jeho odlehčenou verzi. Tento „nový Flapjack“ neobsahuje žádný rafinovaný cukr, a přesto dodá tělu spoustu rychlé energie ze sušeného ovoce, medu a ovocné přesnídávky. Současně je velmi lehce stravitelný díky nízkému obsahu tuku a bezlepkovým vločkám. Stále platí, že je snadný na přípravu a poslouží Vám na několik dní jako skvělá traťovka do kapsy na trénink či závod, jako svačina do práce či školy nebo jako snídaňová granola s jogurtem. Konec povídání a jde se péct!
Suroviny:
200 g jablečné přesnídávky bez cukru
350 g bezlepkových ovesných vloček
80 g domácího medu
100 g rozinek
50 g sušených datlí
50 g sušených švestek
30 g panenského kokosového oleje
1 ks vejce (kvalita 0, 1, 2)
1 špetka mořské soli
1 špetka citronové kúry
Postup:
Do mísy si odvážíme vločky, které poté rozmixujeme „tyčákem“ skoro na prach. Mezitím si v rendlíku na mírném ohni rozpustíme kokosový olej. Do jiné mísy si připravíme směs sušeného ovoce, které zalijeme horkou vodou a necháme několik minut změknout. Poté vodu slijeme a „tyčákem“ mixujeme, až vznikne ovocná pasta.
Nyní začneme všechny ingredience míchat dohromady tak, aby nezůstaly žádné viditelné suché části. Smícháme vločky, rozpuštěný olej, ovocnou pastu, přesnídávku, med, vejce, sůl a citronovou kúru. Celou směs necháme ještě několik minut odstát.
Na dno dortové formy (o průměru cca 25 cm) vložíme pečící papír, formu uzavřeme a lžicí upěchujeme vločkovou směs zhruba ve výšce 1 cm.V horkovzdušné troubě pečeme 20 minut na 170 ° C. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout a přes noc vložíme do lednice, aby Flapjack dobře ztuhl.
Tip DNK: Suroviny do Flapjacku jako jsou bezlepkové ovesné vločky a přesnídávku bez cukru pořídíte ve zdravé výživě nebo v drogerii DM. A jak se orientovat v kvalitě vajec? Najdete v zimním dílu Novoroční očista.