Recept DNK. Bezlepkový Apple pie

Pochutnejte si zdravě

American apple pie je úplná klasika a není třeba tento jablečný koláč dlouze představovat. Je velmi snadný na přípravu, protože se vyrábí ze základních surovin, které má každý doma. My si dnes upečeme jeho zdravější verzi z tvarohového těsta bez lepku i bez cukru. Nebojte se změny. Skvěle zasytí díky bílkově z tvarohu a poctivému tuku z másla. A ta dokonalá vůně skořice, teplá jablka a křupavé těsto – no pochutnáte si moc! Navíc není na škodu si trochu odlehčit jídelníček od cukru před přicházejícími Vánoci nebo si koláč upéct i během svátků na odlehčení od všecho přeslazeného  cukroví.


Suroviny na 8 porcí:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 200 g pohankové mouky
  • 200 g rýžové mouky
  • 70 g másla
  • špetka mořské soli
  • náplň: 3 jablka
    1 sáček vanilkového pudinku
    2 lžičky mleté skořice

Postup:  v míse postupně rukou zpracujeme tvaroh s moukou, solí a nakrájeným máslem. Hotové těsto se nelepí, není suché, ale je příjemně gumové. Těsto rozkrojíme na 2 části.

Formu o průměru 22 centimetrů vyložíme pečícím papírem a 2/3 těsta vmasírujeme na dno a na boční stěny. Do připraveného těsta přendáme nastrouhaná jablka smíchaná s pudinkovým práškem a skořicí. 

Nakonec na hrubém struhadle nastrouháme zbytek těsta rovnou na koláč. Pečeme pozvolna zakryté alobalem na 170° C zhruba 45 minut. V závěru pečení odkryjeme alobal a pečeme ještě pár minut navíc než těsto zezlátne.

 

Tip DNK: komu by nestačila sladkost jen z podzimních jablek, lze hotový koláč zakapat medem či javorovým sirupem. Jak správně vybírat poctivý med či kvalitní javorový sirup, se můžete dočíst v předchozích článcích o slazení.

5 zajímavostí o (ne)slazení

Med-kdy a jak používat, aby opravdu pomáhal

Javorový sirup  – proč s ním sladit a jak využít

Bára Bubílková