American apple pie je úplná klasika a není třeba tento jablečný koláč dlouze představovat. Je velmi snadný na přípravu, protože se vyrábí ze základních surovin, které má každý doma. My si dnes upečeme jeho zdravější verzi z tvarohového těsta bez lepku i bez cukru. Nebojte se změny. Skvěle zasytí díky bílkově z tvarohu a poctivému tuku z másla. A ta dokonalá vůně skořice, teplá jablka a křupavé těsto – no pochutnáte si moc! Navíc není na škodu si trochu odlehčit jídelníček od cukru před přicházejícími Vánoci nebo si koláč upéct i během svátků na odlehčení od všecho přeslazeného cukroví.
Postup: v míse postupně rukou zpracujeme tvaroh s moukou, solí a nakrájeným máslem. Hotové těsto se nelepí, není suché, ale je příjemně gumové. Těsto rozkrojíme na 2 části.
Formu o průměru 22 centimetrů vyložíme pečícím papírem a 2/3 těsta vmasírujeme na dno a na boční stěny. Do připraveného těsta přendáme nastrouhaná jablka smíchaná s pudinkovým práškem a skořicí.
Nakonec na hrubém struhadle nastrouháme zbytek těsta rovnou na koláč. Pečeme pozvolna zakryté alobalem na 170° C zhruba 45 minut. V závěru pečení odkryjeme alobal a pečeme ještě pár minut navíc než těsto zezlátne.
Tip DNK: komu by nestačila sladkost jen z podzimních jablek, lze hotový koláč zakapat medem či javorovým sirupem. Jak správně vybírat poctivý med či kvalitní javorový sirup, se můžete dočíst v předchozích článcích o slazení.